Antik kent Bergama'da geçtiğimiz yaz ayında düzenlenen 1. Uluslararası Pergamon Taş Heykel Sempozyumu'nda dünyanın dört bir yanından gelen heykeltıraşların ortaya koyduğu ürünler Bergama Belediyesi tarafından kentin değişik noktalarına yerleştirilmeye devam ediyor.
Sahip olduğu tarihsel, kültürel ve sanatsal kimlikleriyle Bergama'nın ev sahipliği yaptığı sempozyumda, ulusal ve uluslararası platformdan bir araya gelen sanatçılar, tarihinde birçok medeniyetin zengin kalıntılarını barındıran Bergama'ya çağdaş sanat eserlerinin kazandırılması ve kentin çağdaş sanatlar müzesine dönüştürülmesi için çalıştı. Sanatçılar için bir dostluk ve işbirliği ortamı oluşturan bilgi şöleni boyunca Bergama'da yoğun çalışmalar gerçekleştiren heykeltıraşların ürünleri şimdi kentin sokak ve caddelerini süslüyor.
Asklepion ören yeri girişi, Kızıl Avlu önü, Belediye Binası önü gibi kentin en canlı noktalarına yerleştirilen heykeller, Bergamalılar ve kente gelen ziyaretçiler tarafından büyük beğeniyle karşılanıyor. Kentin tarihsel mirasına uygun şekliyle yapılmış çağdaş heykeller, Arkaik, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinden izler taşıyan Bergama'yı adeta açık hava müzesine dönüştürüyor.
Gerçekleştirdikleri pek çok ilkle, Bergama'ya "ilkler kenti" adını kazandıran Bergamalılar'ın bin yıllar öncesinde anıtlarını ve tapınaklarını yaptıkları heykellerle süslediklerini belirten Belediye Başkanı Mehmet Gönenç; " Biz de atalarımızın sanata verdiği önemi yaşatma uğraşıyla düzenlediğimiz heykel sempozyumunda sanatçılarımızın oluşturduğu çağdaş heykelleri, kentimizin değişik noktalarına yerleştiriyoruz. Bergama'ya gelenler heykel sanatının bu özgün ürünlerini ilgiyle inceliyorlar" dedi.
Bergama'nın diğer kentlerden farkını, geçmişte olduğu gibi bugün de öne çıkarmak istediklerinin altını çizen Başkan, sempozyumu geleneksel hale getirmeyi hedeflediklerini ifade etti.
(HE-ERG-Y)

19.12.2012 13:29:31 TSI

Editör: Wan Haber