Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, geride kalan 14 yılda Mersin için çok önemli projeleri hayata geçirdiklerini ifade ederek, "En fazla yatırımımızda alt yapıya oldu. 1999 yılına kadar en ufak bir yağmurda Mersin sular altında kalıyorken artık bu sorunun yüzde 70'lik kısmını çözdük" dedi.
Yaptıkları çalışmalar ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Başkan Özcan, 1999 yılına kadar en ufak bir yağmurda Mersin'in sular altında kaldığını belirterek, "Her yıl bütçemizin yarısını altyapı projelerine ayırarak, Mersin'in bu sorununun yüzde 70'lik kısmını çözdük. Artık yağışlarda kent merkezinde en ufak bir sorun yaşanmamaktadır" ifadelerini kullandı.
Doğu-batı istikametinde sıkışan Mersin'e nefes aldırmak ve yeni yerleşim yerleri açmak amacıyla 'Kuzey Mersin' projesini hayata geçirdiklerini kaydeden Özcan, "Bu amaçla kentin kuzeyinde birçok alanı imara açtık, altyapısı bitmiş geniş cadde ve bulvarları tamamladıktan sonra şu anda bu bölgede 500 bin kişilik bir şehri halkımızın kullanımına açtık" ifadelerine yer verdi.
Daha önceleri denizin çok kirli olduğunu ve kokudan yanına yaklaşılamadığını savunan Özcan, "Karaduvar'da yapımını tamamladığımız Türkiye'nin en büyük arıtma tesislerinden birisi olan atıksu arıtma tesisinin yapımını bitirdik ve bu sayede şu an Mersin denizinde en ufak bir koku olmamanın yanı sıra, rahatlıkla denize girilebilmektedir. Öte yandan kentin ortasında kalan vahşi çöp depolama alanının yarattığı sıkıntıdan dolayı şehrin dışında yeni bir katı atık düzenli depolama tesisi kurduk ve eski yeri de rehabilite ederek sosyal bir tesis haline getirdik" dedi.
Mersin nüfusunun özellikle son 20 yılda gittikçe arttığını ve gelişen bir kent olduğunu vurgulayan Özcan açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Bu durum beraberinde trafik yoğunluğunun artmasına neden olmuştur. Kent trafiğini rahatlatmak için 13 kilometre uzunluğunda 3. Çevre Yolu'nu hayata geçirdik ve doğu-batı istikametindeki trafik yoğunluğu azaldı. Ayrıca söz konusu yol sayesinde Toroslar ile Mezitli arasındaki mesafe 15 dakikaya indi. Bunun dışında toplu taşımaya da büyük önem verdik ve 100 yeni otobüs aldık. Ayrıca otobüslerimizde kent kart uygulamasına geçerek otobüs gelirlerimizi 2 katına çıkardık. Elde ettiğimiz bu geliri, yeni toplu taşıma aracı almada kullanmayı planlıyoruz."
Su yatırımlarına da büyük para harcadıklarını belirten Özcan, "MESKİ bünyesinde yaptığımız yatırımlarla ikinci isale hattını çekerek, Mezitli başta olmak üzere birçok yerleşim yerini Berdan suyuna kavuşturduk. Eskiden çok katlı binalarda yaşanan su sıkıntısı artık yaşanmamaktadır. Ayrıca kayıp oranını en aza indirmek için şehir içi içme suyu şebeke borularından eskimiş ve çürümüş olan 700 kilometrelik kısmın tamamını yenileriyle değiştirdik" ifadelerini kullandı.
Önümüzdeki 1 yıl içinde yeni otobüs terminalini de hayata geçirerek Mersinlilerin hizmetine sunmayı hedeflediklerini açıklayan Özcan, "Bizi eleştirenler 14 yıl önceki Mersin'le şimdiki Mersin'i kıyaslasınlar. Mersin halkı bu kıyaslamayı yaptığı için ben 3 dönemdir görevdeyim" dedi.
(KRY-AKL-Y)

13.02.2013 13:49:40 TSI

Editör: Wan Haber