İzmir'de Türk Kadını'na seçme ve seçilme hakkı verilişinin 78. yıldönümü, Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliklerle kutlandı. "İzmir bugün Türkiye'nin en ileri, en aydınlık kenti ise bunu İzmirli kadınlara borçludur" diyen Başkan Kocaoğlu, "Ben Belediye Başkanıyım. Koltuğu kadınlarla eşit paylaşmak istiyorum" pankartı taşıyarak kadınların siyasette daha fazla yer alma isteğine tam destek verdi.
Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 78. yıldönümü, İzmir'de çeşitli etkinliklerle kutlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Kent Konseyi tarafından düzenlenen program kapsamında Başkan Aziz Kocaoğlu ve eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, belediye başkan eşleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Ben Belediye Başkanıyım. Koltuğu kadınlarla eşit paylaşmak istiyorum" pankartı taşıyarak kadınlara destek verdi. Cumhuriyet Meydanı'ndan Kültürpark'a kadar düzenlenen yürüyüşe katılan Başkan Kocaoğlu, "İzmir bugün Türkiye'nin en ileri, en aydınlık kenti ise bunu kadınlara borçludur" dedi.

FERMUAR SİSTEMİ UYGULANMALI
Cumhuriyet Meydanı'ndaki kutlamalar, Başkan Kocaoğlu ve eşi Türkegül Kocaoğlu Atatürk Anıtı'na çelenk bırakmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ulu Önder Atatürk'ün pek çok gelişmiş ülkeden önce Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını vermiş olmasının onurunu ve gururunu yaşadıklarını söyledi. Bugün gelinen noktada Atatürk'ün kadınlara toplumda verdiği payın, kurguladığı rolün gerçekleşmediğini vurgulayan Başkan Kocaoğlu, "Bunun yolu, kadınların aktif olmalarından geçmektedir. Kadınların ağırlıklı olduğu yerlerde başarının, verimliliğin arttığını hepimiz biliyoruz. Sivil toplum örgütlerinde, siyasi partilerde hanımlara görev vermemiz gerekiyor. Bugün İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki kadın yönetici sayısı artmıştır. Türkiye'nin ilk kadın genel sekreteri İzmir'dedir. Kendisi şu anda ev hapsindedir. Genel sekreterime, okul arkadaşıma buradan sevgilerimi iletiyorum" diye konuştu.

AYDINLIK TÜRKİYE İÇİN İZMİR'E BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR
Başkan Kocaoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "İzmir bugün İzmir ise, siyasi olarak bir duruş sergiliyorsa bunu İzmirli hanımların hayata bakışına, toplumsal duyarlılığına borçludur. Biz örnek kentiz, ilklerin kentiyiz diyorsak, bunu başaran sizlersiniz. Her kente, her zaman görev düşmeyebilir. Ama İzmir'e büyük görev düşüyor. Biz Türkiye'nin ileri gitmesi için, yaşam standartlarının, gelir düzeyinin artması için, daha güzel bir ülkede yaşamak için mücadele etmek ve İzmir'den tüm Türkiye'ye bir ayna tutmak zorundayız. Güneşin Anadolu'ya yansıması için İzmir'den bir ayna tutmamız gerekiyor. Ulu Önderimiz ve mücadele arkadaşlarının demokratik bir ülke yaratmak için yaptığı çalışmaları, çağdaş yaşam standardına ulaştırmak için yaptıkları devrimleri İzmirliler olarak korumak, kollamak, büyütmek zorundayız."

ERKEK DEĞİL GERÇEK DEMOKRASİ
İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Kızbes Aydın, Türkiye nüfusunun yüzde 50'sini kadınların oluşturduğunu, kadınların TBMM'deki temsil oranının sadece yüzde 14.2 olduğunu vurgulayarak, siyasetteki kadın etkinliğinin artırılmasını istedi. Aydın, "Biz nüfusun yarısız. Her şeyin yarısını istiyoruz. Biz lütuf istemiyoruz. Dilenmiyoruz. Seçim barajının kaldırılmasını ya da en az orana indirilmesini, erkek demokrasi değil, gerçek demokrasi istiyoruz" diye konuştu.
Başkan Kocaoğlu ve eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu'nun da eşlik ettiği katılımcılar, Cumhuriyet Meydanı'ndaki törenden sonra çeşitli etkinliklerin düzenleneceği Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi'ne kadar bando eşliğinde yürüdüler.
(FS-ERG-Y)

05.12.2012 15:02:07 TSI

Editör: Wan Haber