TESK Yönetim Kurulu Üyesi, Adana ESOB ve Adana Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Kazım Barışık, Zorunlu Trafik Sigortaları'nda sigorta şirketleri arasında çok farklı fiyatlar uygulandığını belirterek, poliçe kesimlerindeki keyfiyete son verilmesini istedi.
Barışık, yaptığı açıklamada, önceki yıllarda herkes için aynı olan Zorunlu Trafik Sigortası'nda yeni uygulamayla artık sigorta şirketlerinin farklı tarifeler belirleyebildiğini ve şirketlerin Hazine Müsteşarlığı tarafından açıklanan rehber ücretlerin yüzde 300'ün üzerine kadar çıkabilmesinin, SGK payı ücretlerin de yükselmesine neden olduğunu söyledi.
Zorunlu Trafik Sigortası primlerinin, yaklaşık 10 yıldır sigorta firmaları tarafından serbestçe belirlendiğini vatandaşların da Zorunlu Trafik Sigortası primlerinin eskisi gibi her yerde aynı olduğunu düşündüğünü anlatan Barışık, "Oysa yeni durumda fiyatlar çok farklılaşıyor. Örneğin aynı taksi için bir esnafımız bin 500 TL fiyat öderken, 10 bin TL fiyat veren de var. Sigortacılar da, sürücülerin geçmiş bilgilerine göre Zorunlu Trafik Sigortası bedellerinin 2 bin liranın üzerine kadar çıktığını söylüyor. Taşıma faaliyetiyle uğraşan esnafımız sıkı fiyat araştırması yapmadan sigortasını yaptırmasın" diye konuştu.
Kaza yapan sürücülerin zorunlu trafik sigortası bedelini, kaza yapmayan sürücülere oranla 2-3 kat daha fazla ödemeye başladığını bunun hakkaniyetten uzak olduğunu belirten Barışık, prim artışını kanunsuz ve haksız şekilde belirleyen sigorta şirketlerinin fiyat tarifelerinin kamuya açık olması gerektiğini söyledi. Barışık, "Sigorta yaptırmak zorunluyken, fiyatların serbest olması esnafa da, vatandaşa da yük bindiriyor. Herkes internet üzerinden tüm firmaların sigorta primi fiyatlarını görebilmeli. Trafik sigortası primlerinde şeffaflık olmalı. Vatandaş, hangi firmaya ne kadar ödeyeceğini bilmeli. Böylelikle hem rekabet ortamı gelişir, hem de esnafımız ve vatandaşımız doğru adrese yönelir" diye konuştu.
(ADN-Y)

13.02.2013 12:08:35 TSI

Editör: Wan Haber