Samsun Kuyumcular Odası Başkan Vekili Salih Özmen, bankalara cumhuriyet ve ziynet altını alıp satma yetkisi verilmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, "Bankaların altın satmasını kuyumculuk ticari faaliyetine soyunması olarak görüyoruz" dedi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) 'Bankaların Kıymetli Maden Alım Satımına ve Alacaklarından Dolayı Edindikleri Emtia ve Gayrimenkullerin Elden Çıkarılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' yayımlanmasının ardından bankalar artık cumhuriyet ve ziynet altını alıp satabilecek. Durum hakkında açıklamalarda bulunan Samsun Kuyumcular Odası Başkan Vekili Salih Özmen, "Bankacılıkla uğraşan insanların direkt olarak darphanenin bastığı altınları satması bizim meslek dalımıza bir tecavüzdür. Biz bunun doğru olduğuna inanmıyoruz. Altın satışı perakende bir ticarettir. Bu, Bankacılık Yasası'na da uygun değildir. Durum kuyumcu sektörünün içinde olan arkadaşlarımızın da ekmeğine el uzatmak demektir. Bankalar zaten EFT'lerden, kredi kartlarından, havalelerden ve finansal işlemlerden birçok kar etme kalemleri var. Bizim yegane işimiz altın satmaktır. Kuyumcu mükellefleri sattıkları ürünler başına vergi ödeyen müesseseler" diye konuştu.
Maliye Bakanlığı'nın çıkartılan bu yönetmelikle ilgili sorun yaşayacağını söyleyen Salih Özmen, "Katma Değer Vergisi yönünden sorunlar çıkacak. Çünkü bankalar katma değer vergisine tabi müesseseler değildir. Dolayısıyla bu nedenle bir vergi kaybı olacaktır. Bu bağlamda Türkiye ekonomisinin de bir kaybı olacaktır. Bir bu durumun tekrar gözden geçirilmesini istiyoruz. Bursa'da ve Antalya'da bu konuda toplantılarda düzenlendi. Fikir alışverişinde bulunuldu. Biz, bankaların bu tarz ticari faaliyet içerisinde girmesini biz uygun bulmuyoruz" şeklinde konuştu.
(HAK-SLH-Y)

01.02.2013 17:26:01 TSI

Editör: Wan Haber