Edirne Valisi Hasan Duruer, Balkan coğrafyasının siyasi haritasını büyük ölçüde değiştiren Balkan Savaşları'nın bazı tarihçiler tarafından 1'inci Dünya Savaşı'nın provası olarak kabul edildiğini söyledi.
Duruer, Edirne Valiliği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Devecihan Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Balkan Savaşları ve Edirne' konulu uluslararası sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada Edirne'nin savaşın tüm safhalarını yaşadığını belirtti. 100 yıl önce kışı ve kuşatmayı bir arada yaşayanların torunları olarak yaşanan olaylar objektif olarak değerlendirmeye çalıştıklarını ifade eden Duruer, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
'EDİRNE O YILLARDA YAŞANAN BÜYÜK ACILARI HİSSEDEF ŞEHİRLERİN BAŞINDA GELİYOR'
"O yıllarda yaşanan büyük acıları hisseden şehirlerin başında gelen Edirne'de de bilim adamı, akademisyen ve fikir adamlarının katıldığı uluslar arası nitelikli bir sempozyum yapılması gerekiyordu. Böyle bir sempozyumun hazırlanmasında verdikleri destek ve katkılardan ötürü başta İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyeleri olmak üzere Yunanistan ve Bulgaristan'dan gelen değerli akademisyenlere ve bu çalışmaları yürüten Kültür Konseyi Derneği'ne teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.
Vali Duruer, sempozyum öncesi Balkan Savaşları ve Edirne' konulu resim sergisinin açılışını gerçekleştirdi. Balkan Savaşı yıllarında çekilen fotoğraf örneklerinin yer aldığı ve Balkan Savaşı'nın arka planında yaşanılanların anlatıldığı sergiye Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu ve İl Jandarma Komutanı Selman Kömürcü ve beraberindeki akademisyenlerle gezen Vali Duruer, serginin ilk ve orta öğretim öğrencileri tarafından gezileceğini söyledi.
Diğer yandan 3 oturum halinde yapılan Balkan Savaşları ve Edirne' konulu uluslararası sempozyumda 15 bilim insanı çeşitli konularda sunum gerçekleştirdi.
(ORA)

15.02.2013 15:41:11 TSI

Editör: Wan Haber