Fethiyeli balıkçıların ağ temizlerken attıkları yengeç ve küçük balıklarla beslenen iki caretta caretta türü kaplumbağa Fethiye'nin maskotu oldu.
Sezon boyunca Fethiye Kordon boyundan ayrılmayan bu sevimli carettalara Fatma ve Hamza ismini veren balıkçılar, ağlardan çıkardıkları küçük balıkların yanı sıra yengeç vererek elleriyle besliyor. Nesli tükenmekte olan ve uluslararası anlaşmalarla kontrol altında bulunan caretta caretta kaplumbağaları özellikle Fethiye'de balıkçılar tarafından özel olarak korunuyor. Fethiye Körfezi'ni mesken tutan son 8-10 yıldır Fethiye Körfezi'nden ayrılmayan iki caretta caretta kaplumbağası balıkçıların oltalarına takılan yengeç ve küçük balıklarla besleniyor. Kıyıya bir-iki metre mesafede caretta caretta kaplumbağası gören yerli ve yabancı turistler hemen fotoğraf makinelerine sarılıp bol bol fotoğraf çekerlerken, caretta caretta kaplumbağalarının balıkçıların verdiği balıkla beslenmesini ilgiyle izliyor.
Fethiye Kordon Boyu'nda 25 yıllık balıkçılık yapan Sedat Bilen, "Bu carettaları yengeç ve balıkla besleyerek buraya alıştırdık. Yaz kış ayrılmıyorlar. Bu iki caretta ya Fatma ve Hamza isimlerini verdik. Turistler ve vatandaşlarımız büyük ilgi gösteriyor. Bol bol fotoğraf çekiyorlar. Bazen turlarla bile caretta görmeye geliyorlar. Fethiye Körfezi caretta caretta ların yuvası haline geldi" dedi.
Zafer Öcal isimli balıkçı da, "Fethiye'nin maskotu olan bu iki caretta caretta kaplumbağa 8-10 yıldır buradan ayrılmıyorlar. Yaz kış buradalar. Biz balıkçılar balık ve yengeçle besliyoruz. Hemen herkes bu carettaları yakından görebilirler. Başka yere gitmeye gerek yok. Fethiye Körfezi caretta yuvası" diye konuştu.
(MB-İK)

30.01.2013 12:48:01 TSI

Editör: Wan Haber