Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Güngör, hayvancılık başta olmak üzere alan bazlı desteklemeler kapsamında Uşak çiftçisine her yıl ortalama 51 milyon TL ödeme yapıldığını söyledi. Türkiye'nin 186 ülkeye bin 536 çeşit tarım ürünü ihraç ettiğini de bildiren Güngör, " Ülkemiz 2012 yılında 19 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç etti" dedi.
İl Gıda tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Güngör, önceki gün Kırsal Kalkınma ve destekleme Kurumu'nun tanıtım toplantısındaki konuşmasında tarımsal üretim ve desteklemeler hakkında çeşitli bilgiler verdi. Türkiye'nin 60 milyar doları aşan tarımsal gayri Safi yurt içi hasıla ile dünyada 11. sıradan 7. sıraya Avrupa'da ise birinci sıraya yükseldiğini bildiren Mustafa Güngör, "Türkiye 186 ülkeye bin 536 çeşit tarım ürünü ihraç ediyor" dedi. Türkiye'de üretilen tarımsal ürünlerin 75 milyon nüfusu ve her yıl ülkeyi ziyaret eden yaklaşık 30 milyon turisti doyurduğunu da belirten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Güngör, "Ülkemizin tarımsal ürün ihracatı her geçen gün artıyor. 2012 yılında tarımsal ürün ihracatından elde ettiğimiz gelir 19 milyar doları aştı" dedi.
6 MİLYON 143 BİN KİŞİ TARIM SEKTÖRÜNDE İSTİHDAM EDİLİYOR
2011 verilerine göre Türkiye genelinde tarım sektöründe 6 milyon 143 bin kişinin istihdam edildiğini kaydeden Mustafa Güngör şu bilgileri verdi;"Sektörün ülke istihdamındaki payı ise yüzde 25,5'dir. Bir başka değişle ülkemizde yaşayan her 4 kişiden biri tarım sektöründe istihdam edilmektedir. Artan nüfus ve gıda gereksinimi sektörü daha önemli hale getirmektedir. İnsanoğlunun doyma ve doyurma gereksinimi hiçbir zaman azalmayacağı için tarımsal üretimi ve ihracatımızı arttırmalıyız. Bu sayede 60 milyar dolar olan gayri safi milli hasılamızı ve 19 milyar dolar olan ihracatımızı daha yüksek seviyelere çıkartabiliriz"
ÇİFTÇİYE BİR MİLYAR 146 MİLYON TL HİBE DESTEK SAĞLANDI
Türkiye nüfusunun yüzde 25'inin Uşak nüfusunun ise yüzde 32'sinin kırsal alanda yaşadığını da ifade eden Mustafa Güngör, "Bakanlığımız kırsan kalkınmaya büyük bir önem veriyor. 2006 yılında başlatılan yüzde 50 hibe destekli kırsal kalkınma kapsamında 3 bin 533 proje tamamlanmış ve 42 bin kişiye istihdam sağlanmıştır. Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi kapsamında ise bakanlığımız bugüne kadar ülke genelinde makine ekipman ve sulama destekleri dahil çitçilerimize bir milyar 146 milyon TL hibe destek sağladı. 2003-2012 yılları arasında uygulanan Kırsal Alanda Sosyal Destek kapsamında 2 bin 12 kooperatif projesine 2, 1 milyar TL kredi desteği sağlandı. Bakanlığımızın bu desteklerinden Uşak ilimizde hak ettiği desteği aldı ve 2002 yılından buyana ilimizdeki 28 kooperatife 26 milyon TL kredi tahsis edildi. Alt yapı ve tarımsal sanayi kapsamında ise 24 işletmeye ve alet makine ekipman bin 868 çiftçimize toplam 11 milyon TL destek verildi. İlimizdeki bu yatırımlara verilen desteklerin yanı sıra başta hayvancılık olmak üzere alan bazında çeşitli desteklemeler için her yıl yaklaşık 51 milyon TL ödeme yapılmaktadır" dedi.
Bu projelerin yanı sıra son yıllarda çiftçilerin AB fonlarından yararlanması için Uşak'ın da içinde bulunduğu 42 ilde Kırsal kalkınma ve Desteklenme Kurumu kurulduğunu da anlatan Mustafa Güngör, "Bu kurumlar illerde üretilen tarımsal ürünlerin katma değerinin artmasını sağlayacak. Tarımsal sanayinin gelişmesine ve çiftçimizin daha fazla para kazanmasına katkı sunacak. Çiftçilerimiz ve tarımsal sanayi kuruluşlarımız AB fonlarından daha fazla yararlanmak için projelerini TKDK'ya sunacaklar. Sunulan proje sayısı ve proje çeşitliliği fonlardan faydalanma oranını arttıracak. Ciddi kredi ve hibe destekleri sağlanıyor. Bizlerde üreticilerimizin bu fonlardan faydalanabilmesi için elimizden gelen desteği vermeye hazırız" dedi.
(KY-İK)

02.02.2013 14:26:02 TSI

Editör: Wan Haber