Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde üzüm bağlarında kış budamasına başlandı. Ellerinde makaslarla bağlardaki sürgünleri kesen üreticiler için kış mesaisi başladı.
Saruhanlı Ziraat Odası Tarım Danışmanı, ziraat teknikeri Ülkü Aras, bağ dudaması konusunda gazetecilere yaptığı açıklamada 100 bin dekar bağ alanının bulunduğu İlçede kış budamalarına başlandığını belirterek budama konusuna bazı uyarılarda bulundu. Yanlış budamanın üründe büyük rekolte kayıplarına neden olabileceğini dile getiren Aras, bağda budama işlemine başlanılması için yaprakların dökülmesinin mutlaka beklenmesi gerektiğini belirtti.
Aras, şu bilgileri verdi "Bağda budama bağın gelişimini, kalitesini ve verimini artırır. Asma, dinlenme devresinden yani yapraklarını döktükten sonra budanmalıdır. Bu dönemde organlar arası madde alış verişi durmuş haldedir. Budama için en uygun dönem bu dönemdir. Yaprağı dökülmeyen bağ ise asla budanmamalıdır."
Yaprağı dökülmemiş olan bağların budanması halinde, asmanın ürettiği organik bileşiklerin dallara, gövdeye ve kök bölgesine iletilmesinin engellenmiş olacağını ifade eden Aras, şöyle devam etti; "Bunun sonucunda da asma yeterince organik bileşikleri depolayamaz. Bundan dolayı kışa dayanıklılığı azalır, zayıf sürgünler oluşur ve verim düşer. Yapraklar doğal yollarla kendiliğinden dökülmeli. Eğer yaprağı dökülmeyen bir bağ budanırsa gelecek yıl yüzde 30 verim kaybı oluşabilir" şeklinde konuştu.
Ziraat teknikeri Aras, asmanın geç budanmasının, 10 15 gün geç uyanmasına neden olacağını da ifade etti.
(SD-ERG-Y)

10.12.2012 13:40:27 TSI

Editör: Wan Haber