Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Çine Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Okan Atay, "Meslek yüksekokulları daha fazla sahiplenilmeli" dedi.
Adnan Menderes Üniversitesi'nin (ADÜ) en güçlü meslek yüksekokulları arasında gösterilen ve gerek yetiştirdiği öğrencileri gerekse bölgeye büyük katkılar sağlayan etkinlikleri ile dikkat çeken ADÜ Çine Meslek Yüksekokulu, yetkililere "Meslek yüksekokullarını daha fazla destekleyin" çağrısı yaptı.
ADÜ Çine Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Okan Atay, bitkisel ve hayvansal üretim ile ilgili programlardan mezun olan kişilerin kendi işlerini kurabilme ve ilgili sektörde iş bulma konusunda daha şanslı olduklarına vurgu yaparak, ADÜ Çine MYO gibi üretime yönelik eğitim veren meslek yüksekokullarının desteklenmesinin, gençlerin istihdamı açısından şart olduğunu söyledi.
Meslek yüksekokulları olarak hedeflerinin hala meslek liselerinin seviyesine gelebilmek olmasının traji komik olduğunu söyleyen Atay, devletin sahip çıktığı, binalarını, teknolojisini ekipmanını yenilediği liseler karşısında meslek yüksekokullarının ilçe ekonomisini canlandırmanın ötesinde bir anlam ifade etmediğini savundu. Meslek yüksekokullarının ciddi bir revizyona ihtiyacı olduğunu söyleyen Atay, bunun için de YÖK'ün Türkiye'deki tüm meslek yüksekokullarını düzenli takip ederek kategorize etmesi gerektiğini belirtti. Atay, Türkiye'nin ihtiyacı hangi programlara, mevcut programların yeterlilikleri gibi konulara açıklık getirilmesi gerektiğini savundu. Atay, YÖK bünyesinde MYO'lar için geniş kadrolu, daha derinlemesine ve aktif çalışan ve yüksekokulları iyi tanıyan uzmanlardan oluşan bir üst birim oluşturulması gerektiğini de önemle vurguladı.
TARIM VE GIDA DIŞINDA PROGRAM AÇMAYAN OKUL
Milli Eğitim Bakanlığının geçici olarak tahsis ettiği küçük bir binada 1994 yılında eğitim ve öğretim vermeye başlayan bugün ise Çine Belediyesi ve iş adamı Yalçın Pekgüzel'in katkılarıyla donanımlı kendi kampusünde eğitim veren Çine MYO, içinde 16 derslik, laboratuvar ve konferans salonu olan yeni bir bina inşa etmeye hazırlanıyor.
Tarım ve gıda dışında program açmayan okul olarak bilinen Çine MYO, bölgede hâkim üretim biçimine göre program yapılanmasını gerçekleştiriyor. Çine MYO ilk açıldığı yıl Et Endüstri ve Besicilik programlarını, ikinci yıl Arıcılık Programını daha sonra ise Gıda Teknolojisi, Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi programlarının ikinci öğretimleri ile beraber açtı. Daha sonra Zeytin Yetiştiriciliği ve Teknolojisi ve Organik Tarım Programı açan okul, kısa süre önce açtığı Yağ Endüstrisi ve Tarımsal İşletmecilik Programlarına öğrenci almaya hazırlanıyor. Tarım ve gıda dışında program açmayan, açtığı programların birbiri ile uyumlu olmasına özen gösteren Çine MYO, Türkiye'de büyük ölçekli hayvancılık işletmelerinin artmasına paralel olarak nitelikli eleman ihtiyacının artması gerekçesi ile önümüzdeki yıl Süt ve Besi Hayvancılığı Programı da açmak için çalışmalarına devam ediyor.
Çok sayıda okulun örnek okul olarak benimseyip danışmanlık hizmeti aldığı Çine MYO, üretim birimleri ve işletmeleri ile dikkat çekiyor. Her programın üretim birimi ve işletmesi olan okulun, et ve et ürünleri işletme birimi, süt ve süt ürünleri işletme birimi, zeytin dolum üniteleri, unlu mamüller işletmesi, meyve, sebze ve turşu işleme birimi, arıcılık ürünleri üretim birimi bulunuyor. Çine MYO öğrencilerine ders verirken mini üretim modelleri geliştirerek onları geleceğe de hazırlıyor. Kampüs dışında yaklaşık 150 dekarlık arazi üzerinde kurulu olan çiftliğinde ise koyun ve keçi yetiştiriciliği ve zaman zaman da sığır besiciliği, hindi yetiştiriciliği, et ve yumurta tavukçuluğu yapılıyor. Ahırı, ağılları, hayvan bakıcı lojmanı, arı evi ile önemli bir uygulama alanı olan çiftliğin öğrencilere katkısı son derece fazla.
(MB-İK)

01.02.2013 13:35:52 TSI

Editör: Wan Haber