Atakum Belediye Başkanı Metin Burma, 19 Mayıs Rotary Kulübü'nün davetlisi olarak gittiği toplantıda, kulüp üyelerine hitaben yaptığı konuşmada Atakum ilçesinin hızlı geliştiğini ve Atakum'un büyük bir şantiyeye döndüğünü söyledi.
Atakum ilçesinin çok iyi geliştiğini ve büyüdüğünü belirten Atakum Belediye Başkanı Metin Burma, "Çağdaş ve modern bir kent haline geliyoruz. Ancak ülke genelinde bu olamıyorsa, dünya kentleri ile yarışacak kentler yapılamıyorsa bu mimarların, mühendislerin, haritacıların, kent yöneticilerinin yeteneksizliğinden değil, bu işin altyapısının bütçesinin olmayışından 3194 sayılı imar yasanın yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Biz yüzde 40'lık düzenleme ortaklık payı ile kent oluşturmaya çalışıyoruz. Bu sosyal donatılar açısından son derece yetersizdir. Bu büyük bir tehlikedir, yasaları çıkaranların bunu görmeleri gerekir. Cumhuriyet kurulduğunda insanların büyük çoğunluğu yani yüzde 80'i köylerde yaşıyordu. Belediyelerin aldığı paylar yüzde 6 idi. Nüfusun yüzde 80'i kentlere geldiği yerleşti. Bizim aldığımız pay yüzde 3 bile değildir" dedi.
Atakum'un çok hızlı geliştiğinin altını çizen Burma, "Adeta büyük bir şantiyeye döndük. Ortaya koyduğumuz vizyon sayesinde günümüzde ilçemiz turizm sektörü ile anılır oldu. Bu gelecek açısından son derece önemlidir. Çünkü Barcelona gibi şehirlerde gelirin yüzde 70'inin turizm kaynaklı hizmet sektöründen karşılandığını biliyor ve gelecekte bizde de neden böyle olmasın diyoruz. Kentsel yaşamda sosyal, kültürel, sanatsal boyut yok ise orayı kent olarak sayamazsın. Eğer sanatı, kendine özgü kültürü yoksa o zaman orası eksik kalmış olur. Atakum daha yeni ve genç bir ilçedir. Buna rağmen nüfusumuz 120 bin civarındadır. Ama bu rakama öğrenciler ve yazlıkçılar dahil değildir. Onları da katarsak 200 bin civarındadır" diye konuştu.
Kent meydanı olayının uzun zamandır üzerinde durduğunu, bunu çok önemli bulduğunu da vurgulayan Burma, "Askeri alanın ve yetiştirme yurdunun olduğu bölgede 140 dönümlük bir alan var. Burayı kaybedersek tüm yönetim merkezlerinin, ticaret merkezlerinin, kent meydanının, yeşil alanların topluca bir arada olacağı bir belki de tek yeri kaybetmiş olacağız. Ben bu projeyi asla siyasi bir malzeme olarak kullanmadım, kendime pay çıkarmadım. Bunu gelecek projesi olarak gördüm ve herkesin sahip çıkmasını bekliyorum. Şimdi uygulanıp, uygulanmaması da önemli değil, tek isteğim bu alanın ziyan edilmemesidir. Buda kamunun, kent önderlerinin, sizlerin sahip çıkması ile mümkün olabilecektir. Şunu içtenlikle söylüyorum ki; biz bugün varız yarın yokuz, sahiplenmeyi bizler için değil çocuklarımız, torunlarımız adına yapmamız gerekir" şeklinde konuştu.
Atakum'un gelişmesi ve modernleşmesi adına ürettikleri projelerden de bahseden Burma, "Çakırlar Orman Korusu düzenleme çalışmalarının ilk etabını bitirdik. Orası gelecekte Atakumun kalbi olacaktır. Kültür Sanat Merkezi yapıyoruz. Stat projemizin saha ve tribün bölümü bitti, sosyal tesisler inşaatı devam ediyor. Yaşam Parkı'nı önümüzdeki günlerde hizmete açacağız. Çatalçam'da çok amaçlı sosyal tesislerin inşasına başladık. Altınkum Sosyal Tesislerimizi hizmete sunduk. Gelecek yıl içerisinde Eko Park'ın temelini atacağız. Burası konsept bir park olacak, ayrıca altında ilçemizde el emeği ile üretilen ürünlerin teşhir edilebileceği çok amaçlı yerler olacaktır. Rutin hale getirdiğimiz, park, bahçe, yol, asfalt çalışmalarından ise hiç söz etmiyorum. Biz, Atakum'a ve Atakumluya hayatın her alanında yararlanabilecekleri büyük projeler üretiyoruz. Yapmayı planladığımız ve şu an onay aşamasında olan Eğlence Adası var. O bittiğinde sahildeki eğlence mekanları buraya toplanarak, hem sahilin daha nezih bir yer haline gelecek hem de ada sayesinde ilçemizin adı tüm Türkiye'de duyulacaktır. Görev sürecimde safahatla geçirdiği bir gün bile olmadı. Atakum için gecemi gündüzüme kattım. Atakum'a değer katmak için uğraş veriyorum. Atakum Belediyesi olarak toplum yararına bir şeyler üretmek isteyen tüm sivil toplum örgütleriyle olduğu gibi sizinle de her türlü işbirliğine gücümüzün yettiğince hazır olduğumuzu çok açık yüreklilikle belirtmek isterim" ifadelerini kullandı.
Daha sonra 19 Mayıs Rotary Kulübü Yöneticileri, Başkan Burma'ya kulüplerine konuk olduğu için bir plaket sundular.
(SAM-GKH-Y)

11.12.2012 16:21:00 TSI

Editör: Wan Haber