Giresun'un Görele ilçesinde Görele S.S. Tarımsal Kalkınma Kooperatifi arı yetiştiricileri için sahte balla ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Toplantıya arıcıların davetlisi olarak Görele İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Zor ve Gıda Mühendisi Figen Nadire Çaycı, Veteriner Hekim Ali Yaşar Meriç katıldı.
Görele S.S. Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Allahverdi, tarafından Kooperatif binasında verilen bilgilendirme toplantısında arıcılara sahte balla mücadele etmenin en etkili yolun bal dolum ve paketleme tesisi'nin kurulması ile önleneceğini bildirildi.
Yapılması gerekenin birlikte hareket ederek sahte balla mücadele edilmesi gerektiğini söyleyen Allahverdi, "Bu tesis Görele ilçesi için çok hayırlı bir tesis olacak. Bal Dolum ve Paketleme Tesisi'ne kuracağımız makinenin bedeli 15 bin lira. Bizim sorunumuz balı üretmek değil satmaktır. Bunu da aşmamız için mutlaka bir Bal Dolum ve Paketleme Tesisi'ni kurmak zorundayız. Eğer biz bu Bal Dolum ve Paketleme Tesisi'ni kurarak resmileştirip bal satışına başlarsak, ben inanıyorum ki yöremizin balı olan Görele Balı'nı yok satacağız. Böylece de ilçemizde kaçak satılan balın da önüne geçmiş olacağız ve ilçenin ekonomisine de katkıda bulunacağız" dedi.
Arı yetiştiricilerine her türlü desteği sunduklarını belirterek yapılabilecek her çalışmada destek vermeye hazır olduklarını belirten Gıda Mühendisi Figen Nadire Çaycı, "Şu anda bu durumunuzla pazara ulaşamıyorsunuz çünkü ürününüz izinli bir ürün değil. Bal dolum ve Paketleme Tesisleri için devasa yatırımlara gerek yok. Gördüğüm kadarıyla 76 üyesi olan bir kooperatifin devasa tesise ihtiyacı yok. Gönülden inanıyorum ki eğer siz bu işi gerçekten birlik halinde resmiyete uygun olarak yaparsanız hem kişisel hem de yörenin daha fazla geliri olacağına inanıyorum. Bal üreticilerinden bize "Görele'de kaçak bal satılıyor" diye dilekçeler geliyor. İşin garip tarafı bize kaçak bal satılıyor diye dilekçe veren bal üreticisi de kaçak bal sattığının farkında değil çünkü kaçak dediğimiz olay bakanlık tarafından kayıt altına alınmamış izinsiz yani sizin arınızın işletme numarası olması demek yeterli değil. Eğer biz bu uygulamayı yaparsak birliğinizin üyesi olsun olmasın herkesin balını toplayıp imha etmek zorundayız. Üreticilere sadece arı işletme belgenizle bal satabilirsiniz diye yanlış bilgilendirilmişler böyle bir uygulama yok bu uygulama tamamen yanlış. Olması gereken şu eğer balınızı sorunsuzca satmak istiyorsanız ürününüzü Bal dolum ve paketleme tesisinde dolum yapmanız gerekiyor. Bu işi yapmak istiyorsanız mutlaka bir tesise ihtiyacınız var. Bu tesisin bizim yönetmeliğimize göre bu tesisin bal dolumuna, paketlemesine ve Ambalajlamasına uygundur dememiz gerekiyor. Dışardan ilçemize kaçak gelen balı engellememiz için önce sizin ürettiğiniz balın izinli olması gerekiyor. İşte o zaman balınızı dünyanın her yerinde rahatlıkla satabileceksiniz" diye konuştu.
(BÖ-EK-Y)

16.02.2013 11:09:48 TSI

Editör: Wan Haber