Antalya İl Jandarma Komutanlığının sorumluluk bölgesi içerisinde yapmış olduğu operasyonlarda 2012'de meydana gelen 116 banka veya kredi kartı dolandırıcılığından 105'i aydınlatıldı. Operasyonlarda yakalanan 90 zanlıdan 66'sı tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Edinilen bilgiye göre, Antalya'da İl Jandarma Komutanlığı'nın 2012 yılında ATM cihazlarından dolandırıcılık yapan, turistlere yardım etmek amacıyla yaklaşıp şifrelerini çalan hırsızlara karşı yaptığı operasyonlarda 116 olayın 105'i aydınlatıldı. Çalışmalarda elde edilen MOBESE kameralarından dolandırıcıların nasıl çalıştığı saniye saniye tespit edildi. Elde edilen görüntülerde zanlıların ATM cihazlarından para çekmeye çalışan ve cihazı kullanmayı bilmeyen mağdurlara yardım etme bahanesi ile yaklaştıkları dikkat çekti. Kartlarını elinden alıp ATM cihazının kart giriş haznesine yerleştirir gibi yaparak mağdurun dikkatini dağıttıklarının da belirlendiği çalışmalarda el çabukluğuyla banka kartını aldıkları, cihazın hazır olduğunu beyan ederek kartın şifresini tuşlamalarını istedikleri ortaya çıktı. Bu sayede kartın şifresini öğrendikleri, cihazın kartı içine aldığı ve ATM'nin ait olduğu bankaya gitmesi gerektiğini beyan ederek olay yerinden uzaklaştıkları görüldü.
Mağdur kişilerin genellikle kente gelen yabancı uyruklu ve yaşlı turistler olduğunun gözlendiği görüntülerde Antalya İl Jandarma Komutanlığı tarafından olayların aydınlatılması ve şüphelilerin yakalanması için özel bir ekip oluşturulduğu belirtildi. Yapılan araştırma ve incelemeler sonucunda olayların yüzde 91'i aydınlatıldı, 90 şüpheli de yakalandı. Şüphelilerin, aynı suçtan suç kayıtlarının bulunduğu belirlendi.
Antalya İl Jandarma Komutanlığı'nca özellikle turistlerin bu suçtan mağdur olmaması için başta turizm acenteleri, otel görevlileri, tur rehberleri tarafından Türkiye'ye turist olarak gelen şahıslara ATM cihazlarında işlem yaparken kimseden yardım talep etmemeleri, banka kartlarını işlem yapılması için başkalarına vermemeleri, ATM'de işlem yaptıkları sırada bir sorun olduğunu hissettiklerinde kartın şifresini kesinlikle tuşlamamaları şeklinde bilgilendirmeleri gerektiğine dikkat çekildi. Banka kartlarının çalındığı veya kaybolduğu durumlarda mağdurların zaman kaybetmeden bankalarını arayarak kartların tüm işlemlere kapatılması ve en yakın kolluk birimine başvuru yapmaları istendi.
(ÖZ-Y)

01.02.2013 18:29:41 TSI

Editör: Wan Haber