Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Katı Atık Depolama Sahası Metan Üretim Tesisi ve Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi, Amerikan Çevre Koruma Ajansı'nın da dikkatini çekti. Amerikan Çevre Koruma Ajansı (U.S.EPA) ve Küresel Metan Girişimi Ttmsilcileri, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin geri kazanım ve metan gazından elektrik üretimi tesislerini inceleyip, teknik iş birliğinin geliştirilmesi teklifinde bulundu.
Amerikan Çevre Koruma Ajansı ve Küresel Metan Girişimi Orta Avrupa'yı temsilen Program yöneticisi Swarupa Ganguli, Küresel Metan Girişimi'nden Lori Edwards ve SCS Mühendislik yerel koordinatörü Zeynep Boratav, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı'nı ziyaret etti. Konuk çevre uzmanlarına Büyükşehir Belediyesi olarak hayata geçirilen çevre yatırımları hakkında bilgi veren Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Bahattin Kuşoğlu, katı atık depolama sahasına kurulan metan gazından elektrik enerjisi elde etme tesisinin faaliyete geçtiğini, bu sayede atıkların enerji olarak geri kazandırılmış olduğunu vurguladı. Yine bölgede ilk olan Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi ile hastanelerden toplanan ve doğa için son derece tehlikeli olan atıkların yakılarak imha edildiğini ifade eden Kuşoğlu, Büyükşehir Belediyesi'nce hayata geçirilen tüm yatırımlarda çevre hassasiyetinin ön planda olduğuna dikkat çekti.
U.S. EPA İklim Değişikliği Program Yöneticisi Swarupa Ganguli, Amerika'da çevreyle ilgili yasa ve yönetmelik çıkarmak üzere çalışan EPA'nın merkezinin Washington'da olduğunu ve 10 adet yerel birimi bulunduğunu ifade etti. EPA bünyesinde özellikle iklim değişikliği bölümünde metan kaynaklı kirliliğin önlenmesine yönelik 15 yıldır çalışmalar yürüttüklerini, bu kapsamda ikili ve çok ortaklı iş birliğinin geliştirilmesi maksadıyla farklı ülkelere ziyaretler yaptıklarını belirten Ganguli, yüksek metan üreten ülkelerle ikili işbirliği oluşturarak bilgi paylaşımında bulunmak amacıyla ülke ziyaretleri yaptıklarını söyledi.
Yabancı konuklar ziyaretin ardından Büyükşehir Belediyesi'nin Hamitler'deki katı atık depolama sahasını, metan gazından elektrik üretim tesisini ve tıbbi atık sterilizasyon tesisinde incelemelerde bulundu.
Bursa'nın Katı Atık Yönetim Sistemi'nin kurulan tesislerle örnek olduğunu belirten yabancı uzmanlar, teknik işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla karşılıklı iletişimin devam ettirilmesi yönünde karar aldı.
(MŞ)

07.12.2012 18:10:32 TSI

Editör: Wan Haber