Akhisar'ın Dinamik Rüzgar-Güneş Haritasının Oluşturulması için fizibilite çalışmaları başlatıldı. Zafer Kalkınma Ajansı, Akhisar Belediyesi ve Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı'nın ortaklaşa organize ettiği projenin Türkiye'de örnek proje olarak nitelendirildiği bildirildi.
Halihazırda rüzgar enerjisinin yüzde 1 kısmını kullanan Akhisar, tükettiği elektrik enerjisinin yüzde 30'luk kısmını rüzgar enerjisinden elde ediyor.
Akhisar Belediyesi Meclis salonunda yapılan toplantıda oluşturulacak fizibilite hakkında ve proje aşamasında bilgiler verildi. Toplantı öncesi konuşma yapan Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, "Bu bilimsel çalışmalar artık yaygınlaşması gerekiyor. Bu çalışmada çok güçlü paydaşlar ile birlikte çalışıyoruz. İnşallah bu proje örnek bir çalışma olacaktır. Türkiye'de ilk defa burada model bir çalışma yapılacaktır. Bu model sonunda çok ciddi verilere ulaşacağımıza inanıyorum. Buradan mutlaka Akhisar'a ilişkin önemli bir sonuç çıkacaktır, ama daha önemlisi bu tür bir çalışmayı 5 paydaş bir arada yapabilmesidir" dedi.
Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü'nden danışman Yrd. Doç. Dr. Numan Sabit Çetin, Akhisar'ın Dinamik Rüzgar-Güneş haritasının oluşturulması Fizibilitesi hakkında bilgiler verdi. Projenin hedefini anlatan Çetin; "Türkiye'de halihazırda mevcut olan statik yapılı rüzgar,güneş haritasına farklı bir yaklaşım getirerek, alternatif olacak dinamik yapılı rüzgar-güneş haritasının Akhisar için oluşturulmasına yönelik bir fizibilite çalışmasının gerçekleştirilmesi genel hedefimizdir" diye konuştu.
Çetin, şöyle devam etti: "Fizibilite çalışmasının daha sonraki proje çağrılarıyla uygulamaya dönüştürülmesi halinde elde edilecek Akhisar Dinamik Rüzgar-Güneş Haritası ile şu hedeflere ulaşmayı amaçlıyoruz; TR33 ve Türkiye için dinamik rüzgar-güneş haritasını oluşturmak, gerçek zamanlı rüzgar-güneş ölçümlerini dinamik bir yapı çerçevesinde anlamlı hale dönüştürmek, bütün TR33 bölgesinin ve Türkiye'nin rüzgar-güneş kaynaklı elektrik enerjisi üretiminin süreksizliğini minimize etmek, rüzgar-güneş elektrik santrali yatırımlarının yol haritasını oluşturmak, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı enerji üretimine yön verebilmek, kullanabilir alan tespitini bilimsel alt yapıya dayalı olarak gerçekleştirilmesini sağlamak olarak sıralayabiliriz. Projenin gerekçeleri ise; Yenilenebilir enerji yatırımları için yasal mevzuat hazır, 1 Kasım 2007 başvuru tarihli lisans alan yatırımcıların, 2015'e kadar projelerini tamamlamaları gerekiyor. 750 adet başvurulan 301 adet projeye lisans verildi."
Türkiye'deki rüzgar elektrik santrallerinin bölgelere göre dağılımı hakkında da bilgi veren Çetin, "En çok Marmara ve Ege bölgesinde yer almaktadır. Ege bölgesindeki rüzgar santralleri dağılımında Manisa yüzde 45, İzmir yüzde 40, diğer iller ise yüzde 15 oranına sahipken, Manisa ilindeki rüzgar elektrik santralleri dağılımında Soma yüzde 67, Kırkağaç yüzde 20 ve Akhisar yüzde 13 paya sahiptir. Akhisar rüzgar enerjisi potansiyelinin yaklaşık yüzde 10'lık bir kısmı değerlendirilerek, ilçede kullanılan elektrik enerjisinin ortalama yüzde 30'u rüzgardan karşılanmaktadır. Geri kalan yüzde 90'lik rüzgar enerjisi potansiyelinin daha hızlı bir süreçte değerlendirilmesi için şebeke altyapısının güçlendirilmesiyle birlikte güvenilir ve gerçek zamanlı yani dinamik rüzgar haritasının oluşturulması gerekliliği ortaya çıkmaktadır" dedi.
Yapılan sunumların ardından Akhisar'da oluşturulan heyetle, Akhisar Belediyesi Hüsnü Kahraman Kültür Parkı Gölet Büyük Salon'da fikir birliği toplantısı yapıldı.
(BG-ERG-Y)

08.01.2013 14:18:18 TSI

Editör: Wan Haber