Bitlis'in Ahlat ilçesinde son zamanlarda yapılan ayçiçeği üretiminin olumlu sonuç vermesi büyük firmaların da ilgisini çekmeyi başardı.
Ahlat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü organizasyonuyla ilçedeki çiftçilere ayçiçeğinin ekilmesi, nasıl yetiştirileceği ve pazar koşullarıyla ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı. Ahlat Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayarak, bakanlık faaliyetleri ile ilgili sinevizyon gösterimi ile devam etti. Daha sonra konuşan Ahlat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nihat Keskin, son 2 yıldır ilçede patates yetiştiricilerinin ürünlerini pazarlama konusunda yaşadıkları sorunlar olduğunu, bu nedenle çiftçilerin alternatif bir ürün arayışı içine girdiklerini söyledi. Müdür Keskin, son yıllarda 3 bin dekardan fazla bir alana ekilen ayçiçeğinden son derece olumlu sonuçlar alındığını belirterek, "Son 2 yıldır 600 dekar alanla başladığımız ve geçen yıl 3 bin dekarın üzerinde ekimini gerçekleştirdiğimiz ayçiçeğinde ilçe olarak gayet olumlu sonuçlar aldık. Bunun sulu ve kuru tarım alanlarında da denemesini yaptık. Öyle parsellerimiz oldu ki bu konuda çok iyi üretimi olan Trakya ile eş değer verimler aldık. Dolayısı ile biz hem patates üreticilerimizin karşılaştıkları sorunlara çözüm arayışı sebebiyle hem de alternatif ürün olması sebebiyle ürün çeşitlerimizi artırmak gayesiyle yola çıktık. Gerek tohumculuk gerek ham madde satın alma konusunda ilgili firmalarla 2 yıldır görüşmekteyiz. 3 bin dekarda ekimini gerçekleştirdiğimiz ayçiçeğiyle ilgili çiftçiler ve sektörün önde gelen tesisleri ile çok kez bir araya geldik. Ayçiçeğini tekniğine uygun yetiştirirsek, Çukurova ile eş değerleri alabiliriz. Ayçiçeğinin en önemli özelliği pazar sorunun olmayışıdır. Bu işi çok iyi bir kapasitede yapacağımıza inanıyorum. Biz bu konuda çiftçilerimize çok güveniyoruz. Amacımız ilçemizde ürün çeşitliliğini artırmanın yanı sıra üreticilerin gelir seviyesini artırmak için tedbir almaktır. Yaptığımız tüm çalışmalarda katkılarını bizden esirgemeyen değerli Bitlis İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Korkmaz'a ve değerli mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" dedi.
Bitlis İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Korkmaz ise, Ahlat'ın hem ilin hem de bölgenin önemli tarım merkezlerinden biri olduğunu söyledi. Müdür Korkmaz, ilçenin tarım sektöründe çok iyi bir noktada olduğunu ve ayçiçeğinde de çok iyi yere gelineceğini belirterek, "Çiftçimizin kullanmış olduğu tarım teknikleri, çiftçimizin eğitim seviyesi, kullanmış olduğu mekanizasyon oranı, almış olduğu destekler, krediler, yani her yönüyle Ahlat hem bölgemize hem ilimize örnek bir üretim merkezidir. Çiftçimiz hangi ürünü denediyse o üründe başarılı olmuştur. Van Gölü havzasında domateste başarılı sonuçlar elde edildi. Patates üretimine başladık. Son 2-3 yıl içerisinde sertifikalı tohum ve sulama sistemlerine hızlı bir geçiş sayesinde patates üretimi 70 bin ton civarlarındayken son yıllarda 150 bin tona ulaştı. Bunlar ilçemiz adına sevindirici gelişmeler. Bu kadar önemli bir üretim noktasına geldik fakat karşımıza ciddi bir pazar sorunu çıkmaya başladı. Demek ki üretim planlaması yaparken hangi ürünü nereye pazarlayacağımızın planlamasını da hesaplayarak üretim yapmakta her zaman çok ciddi bir fayda var. Ahlatlı çiftçilerimizin geçmiş yıllarda karşılaşmış olduğu bu pazar sıkıntısına karşı alternatif ürün arayışına başladık. Geçmiş yıllarda ayçiçeği ekim denemeleri yapıldı. Elde ettiğimiz sonuçlar bugün çok tatmin edici. Ülkemizde ayçiçeği ekimi yağlık bitkilerin yetiştirilmesi anlamında Trakya bölgesi öncü durumdadır. Ahlat'ta da bazı tarla ve parsellerde elde ettiğimiz sonuçlar Trakya bölgesinde üretilen ayçiçeği ile eş değer sonuçlar vermiştir. İlçemizde doğru tarım teknikleri, doğru mekanizasyon kullanımı ile çiftçilerin bilgi seviyesinin yüksek olması, toprak yapısının da uygun olması bölgemizde her türlü alternatif ürün üzerinde çalışma yapabilindiğinin de göstergesidir. Alternatif ürün arayışına girerken amacımız bunu eğlence olarak yapmak değil, bu sektörde kırsal alanda yaşayan insanların gelir seviyesini nasıl artırabiliriz, hayat standartlarını nasıl artırabiliriz, bütün gayemiz budur. Son 2 yıldır çiftçilerimizin borçları erteleniyor. Gerek Ziraat Bankası'nın sulamaya verdiği 5 yıl faizsiz krediler gerekse bakanlığın vermiş olduğu yüzde 50 hibe sulama destekleriyle hakikaten Ahlat'ta güzel yatırımlar yapıldı. Patates üretiminin bu kadar artmasındaki nedenlerden birisi de sulu tarıma büyük oranda geçiş olmasıdır. Bu güzel organizasyonda emeği geçen İlçe Tarım Müdürü Nihat Keskin ve personellerime teşekkür ediyorum. 2013 yılının ülkemiz ve ilimiz adına bereketli ve bol kazançlı bir yıl olmasını diliyorum" dedi.
Bilgilendirme toplantısı, ayçiçeği yetiştiriciliği ve yağ sanayi firma yetkililerinin yapmış olduğu sunumlar ile devam etti.
Toplantıya Bitlis İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Korkmaz, Ahlat İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nihat Keskin, bazı kurum amirleri, vatandaşlar ve çok sayıda çiftçi katıldı.
Toplantı, karşılıklı görüş alışverişinin ardından sona erdi.
(SAD-MSA-Y)

21.02.2013 12:42:10 TSI

Editör: Wan Haber