Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'nde (İÇÜ) 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü etkinlikleri çerçevesinde konferans gerçekleştirildi.
Üniversitenin Nezehat Çeçen Konferans salonunda gerçekleşen programa konuşmacı olarak Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Seyyar katıldı. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Terapi ve Rehabilitasyon Bölümü Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonu Programı'nın organize ettiği programda konuşan Prof. Dr. Ali Seyyar, ülkemizde istihdam politikalarının sağlam insanlar düşünülerek hazırlandığını söyledi. ''Emek piyasasına giremeyen, alın teriyle ekmek parası kazanamayan engelliler büyük problem yaşıyorlar. Hem sosyal alanda hem de emek piyasasına girmeleri noktasında önlerinde engeller var" diyen Prof. Dr. Ali Seyyar, 50'den fazla işçi çalıştıran ticarethanelerin yüzde 3 oranında engelli çalışma zorunluluklarının olduğunu ve buna uyulmaması durumunda maddi para cezalarının uygulandığını kaydetti. Para cezalarının olmaması durumunda kimsenin engellileri istihdam etmeyeceğini de vurgulayan Prof. Dr. Ali Seyyar, ülkemizde engellilere yönelik pozitif ayrımcılığın 2010 yılından itibaren anayasal güvence altına alındığı, ancak Avrupa'nın bunu 30 yıldır yaptığını söyledi.
Onlarca engelli ve özürlü Sahabenin de varlığından bahseden Prof. Dr. Ali Seyyar, ''Peygamberimiz, Yemen'e engelli, topal bir vali göndermiştir. Ancak sosyal devlet olarak ülkemizde engelli ne bir vali, ne bir vali yardımcısı, ne de bir kaymakam yok" dedi.
Programda konuşan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Telat Yanık ise, "Üniversitemizde uzun çalışmalar sonucunda, engelli bakımı ve rehabilitasyonu noktasında önemli bir açığı kapatabilecek bir program açabildik. IC Vakfı da bu konuya her zaman özen göstermiştir. Üniversite olarak engellilere yönelik her türlü faaliyeti destekliyoruz. Sivil toplum kuruluşlarının, valiliğin ve belediyenin bu alandaki tüm projelerini maddi manevi destekliyoruz'' dedi.
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Terapi ve Rehabilitasyon Bölümü Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonu Programı Öğretim Görevlisi Mustafa Öztürk da yaptığı konuşmada "Ülkemizde engelli gerçeğine dair istatistiki bilgiler vererek, Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonu Programı'nın üniversitede açılmasında desteklerini gördüğü Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Seyyar'a teşekkür etti.
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Telat Yanık, Prof. Dr. Mehmet Biber, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Seyyar ve Vali Yardımcısı Ercan Ateş'in katıldıkları konferans, plaket takdimleriyle sona erdi.
(AG-MET-Y)

07.12.2012 18:01:42 TSI

Editör: Wan Haber