Orman ve Su İşleri Bakanlığı 5. Bölge Müdürü Mehmet Kuşçu, 2 Şubat "Dünya Sulak Alanlar Günü" nedeniyle yaptığı açıklamada, konu hakkında farkındalığın artırılması için çeşitli etkinlikler düzenleneceğini söyledi.
Biyoçeşitliliğin deposu olan sulak alanların kuşatma altında olduğunu ve insanoğlunun yararına birçok işlevi bulunan sulak alanların kuraklık ve küresel ısınma tehdidi ile karşı karşıya olduğunu belirten Orman ve Su İşleri Bakanlığı 5. Bölge Müdürü Mehmet Kuşçu, "Bunun yanı sıra bilinçsiz insan müdahaleleri ile, bu alanlardaki bozulma süreci hız kazanmaktadır" dedi.
Dünyanın tabii zenginlik müzeleri olan sulak alanların bulundukları bölgenin su kalitesini yükselten ve fazla miktardaki suyu emip depolayan bir sünger vazifesi görerek, su rejimini düzenleyen ekosistemler olduğunu vurgulayan Kuşçu, "Sulak alanlar özellikle göçmen türler için yaşamsal öneme sahiptir. Ülkemizdeki sulak alanların uluslararası düzeyde değer taşımasının asıl nedeni, batı palearktik bölgedeki 4 önemli kuş göç yollarından ikisinin Türkiye üzerinden geçmesidir. Biyolojik çeşitlilik kaybının etkilerinden kaynaklanan ciddi tehditlerle karşı karşıyayız. Bunun bilincinde olan Bakanlığımız, bu tehditlere karşı koymak adına, sulak alanlarımızın planlanarak yönetilmesi amacıyla çalışmalar yapmaktadır. Bu kapsamda Bölge Müdürlüğümüzce başta Eber-Akşehir Gölü, Karakuyu Gölü, Işıklı-Gökgöl Yönetim Planları, Karamık Sazlığı ile Buldan Yayla Gölü Alt Havzası Biyolojik Çeşitlik Araştırma Alt Projesi tamamlanarak, plan ve projeler dahilinde çalışmalarımız devam etmektedir" ifadelerini kullandı.
Kuşçu, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü'nde Orman ve Su İşleri Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğü olarak fotoğraf sergisi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlenen panel ile sulak alanların tanıtılması ve koruma bilincinin geliştirilmesini hedeflediklerini bildirdi.
(GC-SK-Y)

02.02.2013 15:04:40 TSI

Editör: Wan Haber