Türk Yerel Medyası AB Yolunda Bilgilendirme Seminerleri'nin üçüncüsü Isparta'da başladı.
Barida Otel'de düzenlenen ve iki gün serecek olan seminere AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Fatih Hasdemir, Isparta Valisi Memduh Oğuz, İngiltere Büyükelçiliği Siyasi İşler Uzmanı Loise Taylor, daire müdürleri ile Isparta, Aksaray, Antalya, Aydın, Burdur, Konya, Denizli, Karaman ve Muğla illerinden gelen yerel medya çalışanları katıldı.
İngiltere Büyükelçiliği Siyasi İşler Uzmanı Loise Taylor yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Avrupa'daki en önemli destekçisi ve savunucusu olduklarını belirtti. Taylor, "Türkiye'nin AB üyeliği ekonomik bütünlüğü daha da derinleştirecek ve AB'nin ekonomik ayak izlerini artıracaktır. Bizlere Ortadoğu'da ve ötesinde, startejik konularda daha lakın çalışma imkanı verecektir. Bu da Türkiye'nin ve AB'nin bölgesindeki etkisini büyük ölçüde artıracaktır" dedi.Türkiye'de medyanın özgür ve yeterli bilgiye sahip olmasının hükümet ve diğer menfaat grupları arasında denge mekanizması açısından son derece önemli olduğunu ileten Taylor, "Türkiye'nin her yerinde medyanın toplumu AB ile ilgili gerçekler konusunda haberdar etme ve muhtemel faydalar yerine sadece sürecin zorluklarını gören kişilerin sorgulanmasını isteme zorunluluğu vardır" diye konuştu.
KARARLILIĞIMIZ SÜRÜYOR
AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Fatih Hasdemir ise, Türkiye'de 3 bin 500 yerel televizyon, gazete ve radyonun faaliyet gösterdiğini kaydederek, bulunduğu yerlerde kamuoyunu doğru bilgilendirme rolünün yadsınamayacağını söyledi. AB müzakere sürecenin arzulandığı şekilde gitmediğine dikkat çeken Hasdemir, "Bu süreç ne yazık ki bazı AB üyesi ülkelerin iç mülahazalarıyla sekteye uğratılıyor. Fakat tüm bu olumsuzluklara rağmen kararlılıkla bu yolculuğumuz devam ediyor. İlgili kurumların da katkılarını alarak ilk kez kendi ilerleme raporumuzu hazırladık. Bu rapor AB'ne katılım sürecinde reform kararlılığımızın ispatıdır. Bizi bu süreçte kararlı kılan her türlü çifte standarda rağmen AB'nin temsil ettiği değerlere ihtiyacımızdır. Türkiye olarak daha fazla demokrasi diyoruz. Daha çağdaş hukuk normlarına sahip olmak istiyoruz. Tüm bu taleplerimiz karşılayacak ilkelerin AB'nin tam da özünde yer aldığın göroyor ve reformalarımızı sürdürüyoruz. Son 10 yılda AB müktesabatına uygun 2 bin düzenleme hayata geçirildi" ifadelerini kullandı. Hasdemir daha sonra illerde uygulanan AB projeleri hakkında bilgi verdi.
ISPARTA İLİM ŞEHRİ OLMAYI HAK EDİYOR
Isparta Valisi Memduh Oğuz da, Isparta'nın ilim şehri olmaya aday olduğunu kaydetti. Isparta'da tarihte 3 medrese bulunduğunu belirten Vali Oğuz, buralarda sadece din bilimlerinin değil,müspet bilimlerin de öğretildiğini iletti. 1908 yılında ilde 48 medrese bulunduğunu söyleyen Vali Oğuz, Isparta'nın ilmi çalışmalar yönünden öneminin Cumhuriyet döneminde de sürdüğünü ifade etti. 58 bin öğrencili Süleyman Demirel Üniversitesi'nin dünyada 500 üniversite arasında yer aldığını, Isparta'da suç oranlarının çok az olduğunu, toplumsal barışın dünyaya örnek olacak şekilde bulunduğunu kaydeden Vali Oğuz, Isparta'da 'aç yatan kimse bulunmadığını' söyledi.
Türk Yerel Medyası AB Yolunda Bilgilendirme Isparta Semineri yarın sona erecek.
(FK-SK-Y)

13.02.2013 12:33:58 TSI

Editör: Wan Haber