Verem hastalığına karşı halkın duyarlılığının artırılması ve hastalığa karşı bilinçlendirme amacıyla her yıl Ocak ayının ilk haftası olarak belirlenen 66. Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası başladı.
Sivas Halk Sağlığı Müdürlüğü'nde düzenlenen programın açılışında konuşan Sivas Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Levent Sağlam, yapılan çalışmalara rağmen verem hastalığının hala ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Sağlam, "Verem, tedavisi mümkün olan ancak tedavi süreci uzun olan bir hastalıktır. Verem hastalığına yakalanmış olan vatandaşlarımızın ilaçları tamamen ücretsiz olarak verilmektedir. Doğrudan Gözetimli Tedavi Uygulaması ile hastalarımız ilaçlarını sağlık personelimiz nezaretinde almaktadır. Bu yöntemle hastalığın tedavisi tamamen sağlanmaktadır. 2012 yılında ilimizde 102 hastaya Doğrudan Gözetimli Tedavi verdik. Sivas'ımız bu konuda oldukça başarılı durumdadır" dedi.
Numune Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. A.Didem Coşar da 'Dünyada ve Türkiye'de Tüberküloz' ve 'Tüberkülozda Tanı, Tedavi ve Korunma Yolları' konulu konferans verdi. Verem hastalığı ile ilgili bilgiler veren Coşar, şöyle devam etti:
"Tüberküloz hastalığı dünyada ilk olarak 1867 yılında isimlendirildi. 1882 yılında da bulaşıcı bir hastalık olduğu tespit edildi. Bugün dünyada AIDS'den sonra en çok ölüme sebep olan hastalık olan tüberküloz, solunum yoluyla bulaşmaktadır. Bu hastalık öksürük, hapşırma gibi sebeplerle etrafa yayılır. Kısa bir otobüs yolculuğunda bile bulaşma riski vardır. Verem Mikrobu 4 derecede haftalarca70 derecede ise yıllarca canlı kalmaktadır. Güneş ışığında bulunan ultraviyole ışınları ise bu mikrobu hemen öldürmektedir. Bu nedenle en önemli korunma yolu evlerimizi sık sık havalandırmak ve mümkün olduğunca güneşlenmek gereklidir. Dünyada her yıl 8 milyon kişi bu hastalığa yakalanmaktadır. 2 milyon kişi de bu hastalık sebebiyle ölmektedir. Ülkemizde ise bu hastalık dünyanın gelişmiş ülkeleri düzeyindeki kadar az görülmektedir. Halen ülkemizde 17 bin civarında tüberküloz hastası bulunmaktadır. Bu hastalık kapalı ortamda uzun süre kalan kişilerde daha fazla etki etmektedir. Bu nedenle özellikle cezaevlerinde ve toplu yaşanılan yerlerde kolayca yayılmaktadır. Tüberküloz hastalığı teşhisi konulan bir kişi tedaviye hemen başlandığı takdirde hastalığı bulaştırmadığı tespit edilmiştir" diye konuştu. Verem hastalığına karşı vatandaşı uyaran Coşar, "15 gündür geçmeyen öksürük, aşırı terleme halsizlik gibi belirtileri hissettikleri anda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Böylece erken tanı konulan hastalar daha kolay iyileşmektedir. Tüberküloz bulaşıcı bir hastalıktır ve tedavi edilmezse bir hasta en az 10 kişiye bu hastalığı bulaştırabilir."
Hafta nedeniyle, Halk Sağlığı Müdürlüğü ekipleri tarafından okullarda, cezaevlerinde ve toplu yaşanılan yerlerde çeşitli bilgilendirme konferansları verileceği bildirildi.
(TB-ZB-Y)

07.01.2013 17:15:06 TSI

Editör: Wan Haber