Yarı zamanlı çalışma ile ilgili gerçekleştirilen yeni düzenlemeler doğum sonrası çalışan ebeveynlere devlet destekli yarı zamanlı çalışma avantajlarını sunmaktadır. Doğum sonrası analık hali izninin sona ermesinden itibaren çocuğun bakım ve yetiştirilmesi ile ilgili amaçlara yönelik olarak çocuğun hayatta olması kaydıyla kadınlara izin hakkı verilmektedir. Erkeklerin yarı zamanlı çalışma şansı var mıdır? İşte yarım zamanlı çalışma sistemi ile ilgili detayların tamamı haberimiz içerisinde görülebilir.

Doğum yapın kadın işçi

10 Şubat 2016 tarihli ve 6663 sayılı kanun ile 4857 sayılı iş kanununun 74. Maddesine eklenen ikinci fıkra hükmü ile doğum sonrasında kullanılan ücretli analık hali izin süresinin bitiminden başlamak üzere doğum yapan kadın işçiye ya da 3 yaşında küçük çocuğu evlat edinen kadın ya da erkek işçiye yarı zamanlı çalışma hakkı bu sürelere ilişkin olarak yarım çalışma ödeneği ve çalışılmayan süreler için işçilerin sigortalıkları bizzat devlet aracılığı ile sağlanma sureti ile Sosyal Güvenlik hakkı tanınmıştır.

Yarı zamanlı çalışma nedir? Yönetmelik bu konuda ne diyor?

Doğum sonrası analık hali izninin sona ermesinden itibaren çocuğun bakım ve yetiştirilmesi amaçlarına yönelik olarak çocuğun Hayatta olması şartı ile kadın işçi ile 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın ya da erkek işçilere talep etmeleri halinde

İlk doğumda 60 gün
İkinci doğumda 120 gün
Sonraki doğumlarda ise 180 gün süreyle haftalık çalışma suresinin yarısı kadar Ücretsiz izin hakkı tanınmaktadır.

Yarı zamanlı çalışma nedir? Yönetmelik bu konuda ne diyor?


Konu İle İlgili Yönetmelik Ne Diyor?

Kısmi istihdam ve analık halinde yarı zamanlı çalışma ve kısmi istihdam ile ilgili İş kanununda belirlenen esaslar çerçevesinde;

Normal şartlarda kısmi istihdam:
4857 sayılı iş kanununun 63 cumartesi haftalık çalışma süresinin 45 saat olduğunu aksi kararlaştırılmadıkça bu sürenin çalışma günlerine eşit olarak dağıtılacağını hükme bağlanmıştır. Buna göre haftanın 6 günü çalışılan bir işyerinde günlük çalışma süresi 7 buçuk saat olacak 30X7,5= 225 saat olacak şekilde uygulanacak Ssk işlemlerinde ay 30 gün olarak dikkate alınacaktır.

Analık halinde yarı zamanlı çalışma ve kısmi istihdam:
10 Şubat 2016 senesinde 29620 sayılı resmi gazetede yayımlanan 6663 sayılı kanunun gelir vergisi kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanunun 20. Maddesi ile 4447 sayılı işsizlik sigortası kanunu ek olarak madde 5 Doğum ve evlatlık edinme sonrası yarım çalışma ödeneği eklenmiştir. Aynı kanunun 22. Maddesi ile 4857 sayılı iş kanununun 74 maddesinde değişiklikler gerçekleştirilmiştir.

Editör: Wan Haber