Van’ın önemli sorunlarından bir tanesi olan toplu taşıma, özellikle araç şoförlerinin tavırlarıyla çekilmez bir hale gelmiş durumda. Çoğu toplu taşıma şoförü araca binildiğinde yüzünü ekşitirken, çoğu hiçbir şey aldırış etmeden müziği son ses dinliyor hatta yasak olmasına rağmen sigara içiyor. Ancak Bostaniçi Mahallesi TOKİ hattında çalışan 20 yıllık dolmuş şoförü Ömer Demez, tüm bunları ortadan kaldırmış. Demez’in bu tavırları karşısında araca bine vatandaşlara da şaşkınlığını gizleyemiyor.

EN GÜZEL VE EN UCUZ HEDİYEDİR SELAMLAŞMAK

Aracına binen her yolcuya “hoş geldiniz” diyerek tebessüm gösteren Ömer Demez, inen yolcularını da aynı nezaketle “yolunuz açık olsun”, “güle güle” gibi cümlelerle uğurluyor. Demez’in bu hareketlerine şaşıran vatandaşlar da önce şaşkınlığı gizleyemiyor sonra bir gülümseme ve karşılıkla benzer cevapları veriyor. Muhabirlerimizin toplu taşıma kullandığı bir sırada denk geldiği ve dikkatleri çektiği Ömer Demez’e mikronlarımızı uzattık. Demez yaşananları şöyle anlattı: “İnsan olmanın ve diyalog kurmanın birinci yolu selamlaşmaktır. En güzel ve en ucuz hediyedir aslında selam vermek. Evlerimize gelen misafirlerimize hoş geldiniz demek ne kadar normal ise, ekmek teknemiz olan dolmuşlarımıza binen yolculara da hoş geldin demek o kadar normal.” Dedi. 

Yolcuların yaşanan durum karşısında şaşırdığını belirten Demez konuşmasını şöyle sürdürdü: “Aslında olması gereken bu. Bütün şoförler bunu yapmalı, içinde bulunduğumuz dönem buna pek fırsat vermese de selamlaşmanın ne kadar önemli olduğunu bilmeliyiz." Araca binen vatandaşlar ile kurduğu diyaloglar ile ilgili anılarını da anlatan Demez, bazı zamanlarda yolcuların bu karşılamadan mutlu olup yakınlarını telefonla arayıp anlattıklarını ve inerken teşekkür ettiklerini aktardı.

"COĞRAFYA KADERDİR BEN KADERİMİ SEVİYORUM"

Gün içinde yüzlerce insana hoş geldin ve hoşça kalın demenin zor olup olmadığını sorduğumuz Demez’in verdiği cevap ise ders niteliğinde: “Böyle bir şeyin zor olduğunu düşünmenin tek sebebi birbirimizden uzaklaşmamız ve bir gülümsemeyi dahi paylaşmamamız. Paranın ve çıkarların ön planda tutulduğu dünyamızda bir yerden sonra zihinsel yorgunluklar ve yalnızlık başlayınca aslında bir selamın ve gülümsemenin ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz. İnsanlarla iki kelime edebilmenin verdiği mutluluğu anlıyoruz. Bizim bölgemizde insanlar sert mizaçlı olurlar genelde. Bu durumda diyalog kurabilmeyi zorlaştırıyor. Ama inandığım bir şey var "Coğrafya kaderdir ve ben kaderimi seviyorum. Bu yüzden mutluyum.” İfadelerini kullandı.

Dolmuş içerisinde konuşan bazı yolcular da, Demez'in bu davranışı karşısında mutlu olduklarını ve diğer şoförlerden de aynısını beklediklerini dile getirdi.

Kaynak: Yeni Doğu Gazetesi

Editör: Wan Haber