WanHaber.com - Özel

Koronavirüs salgınının Türkiye'de kendini göstermesi üzerine ülke genelinde ve birçok şehirde önemler alındı. İlk olarak Türkiye'de bütün okullar tatil edildi ve birçok iş yeri ikinci bir açıklamaya kadar kapatıldı.  Van'da da okulların tatil edilmesi ve iş yerlerinin kapatılması üzerine toplu taşıma oranın gözle görülür bir düşüş yaşandı. İlk olarak belediye ve halk otobüslerinin kullanımında yaklaşık yüzde 50'ye varan düşüşler görüldü. Öğrenci, öğretmen ve çalışanların evlerinde olmaları üzerine toplu taşıma araçları boş kaldı.

TOPLU TAŞIMA RİSKİ
Van'da okulların ve çoğu iş yerinin kapanması üzerine toplu taşımada önemli bir düşüş yaşandı ancak bununla da sınırlı kalmadı. Özellikle Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamalarda toplu taşıma kullanan vatandaşların sosyal mesafe kullarına uymalarına ve maskesiz eldivensiz toplu taşıma araçlarını kullanmamaları bildirildi. Ayrıca verilen mesajlarda vatandaşların zorunlu olmadığı sürece toplu taşıma araçlarını kullanmamaları istendi. Tüm illerde toplu taşıma araçlarına kapasitesinin yarısını kullanma şartı getirildi. Otobüs ve minibüs gibi taşıtları kullanan vatandaşlar bu araçlarda yan yana oturamayacak ve sosyal mesafe kurallarına uyulacak.

TAKSİ KULLANIMI DA AZALDI
Sağlık Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı ve valiliklerin aldığı kararlar kapsamında toplu taşıma araçlarının en aza inmesinin ardından vatanşlar evlerinden çıkmamaya gayret gösteriyor. Van'da halk otobüslerinin kullanımında gözle görülür bir azalma olduğu gibi taksi kullanımında da düşüş görüldü. Taksici esnafı, koronavirün Türkiye'de etkisini artırmasının ardından işlerinin büyük oranda düştüğünü ifade etti. Öte yandan İran'la sınırların kapatılması ve İranlı turistlerin Van'a gelememesi de taksi kullanımının azalmasında önemli bir rol oynadı. 

Editör: Wan Haber