Van'ın Gürpınar ilçesinin kırsal mahallesi Sakalar'daki çiftçiler, Kovid-19 tedbirleri kapsamında sosyal mesafe kurallarına uyarak düzenli ekip biçtikleri tarlaların yanı sıra boş arazilerini de değerlendirerek üretim seferberliğine katkı sağlıyor.

Çiftçiler, uzun süredir boş bıraktıkları tarlalarını sürerek buğday, nohut, mercimek, arpa ve çavdar tohumlarını toprakla buluşturdu. Bu sayede atıl durumdaki yaklaşık bin dönüm araziyi tarıma kazandıran çiftçiler, mahallede ilk kez nohut ve mercimek ekti.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semra Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koronavirüs salgınına rağmen bitkisel üretimin devamlılığının önemine işaret etti.

"ÇİFTÇİLERİN BİZİMLE İRTİBATA GEÇMESİNİ BEKLİYORUZ"

Tarım sektöründe zamana bağlı faaliyetlerin büyük bölümünün ertelenmesinin mümkün olmadığını belirten Demir, şöyle devam etti:

"Gelecek sene depo ve raflarımızın boş kalmaması için çiftçilerimize yardımda bulunmayı kendimize görev addediyoruz. Tarlalarını veya boş arazilerini ekmeyi düşünen çiftçilerin bizimle irtibata geçmelerini istiyoruz. Tarlaların toprak analizini hızlı bir şekilde yaparak toprağın hangi ürün için elverişli olduğuna, hangi ürünün yetiştirilebileceğine dair çiftçilerimize destek verebiliriz. Bu yönde girişimde bulunan çiftçilerimizi kutluyorum." ifadelerini kullandı.

"TARLALARIMIZI BOŞ BIRAKMAMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Sakalar Mahallesi Muhtarı İsmet Yolak da koronavirüs tedbirleri kapsamında gerekli önlemleri aldıklarını, mahallenin giriş ve çıkışlarının güvenlik köy korucuları tarafından sürekli denetlendiğini belirtti.

Yolak, mahalle sakinlerine virüs hakkında gerekli bilgilendirmeleri yapmaya çalıştıklarını belirterek, "65 yaş ve üstü vatandaşlarımızı evlerinde kalmaları konusunda uyarıyoruz. Bölgemiz tarım ve hayvancılığın yoğun yapıldığı bir yer. Üretime, tarımsal ürüne daha fazla ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde tarlalarımızı boş bırakmamaya çalışıyoruz. Bitkisel üretimde yaşanabilecek aksamaların önüne geçmeye gayret edeceğiz. Ülkemizin üretimine destek vermek için boş arazileri değerlendirmeye çalışıyoruz. Ülkemizin gıda sıkıntısı yaşamaması için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bu süreci devlet ve millet el ele vererek atlatacağız inşallah." diye konuştu. 

10 YILDIR EKİLMİYORDU

Çiftçi Şahin Güvener ise 10 yıldır ekmediği tarlasını bu yıl değerlendirdiğini belirterek, "Salgına karşı 'biz bize yeteriz' diyoruz. Muhtarımızın teşvikiyle, boş arazilerimizi, tarlalarımızı yıllar sonra ekmeye başladık. Bu tarlalarımızdan verim alacağız inşallah. Bugüne kadar hep devletimizden destek aldık. Bu saatten sonra da devletimize yardım edeceğiz. Devletimize destek olma adına elimizden geleni yapacağız." dedi. AA

Editör: Wan Haber