WanHaber.com - ÖZEL

Hayatın her alanına dokunan teknoloji, eski meslekleri de etkilemeye devam ediyor. Gelişen teknolojiyle beraber, birçok eski el sanatı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Bir zamanların en gözde mesleklerini yapan ustalar, şimdilerde değişen zamana karşı direniyor. Van'da yaşayan tamir ustası Özcan Demir de, teknolojiye karşı direnen ustalardan biri. Demir, dedesinden devraldığı tamircilik mesleğini geleceğe aktarmak için çabalıyor. 70 yıllık kerpiç evde gelişen teknolojiye karşı direniş gösteren Demir, mutfak aletlerinin tamirini yaparak geçimini sağlıyor.

’40 yıldır’
Yaklaşık 40 yıldır bu mesleği yaptığını dile getiren Demir, çocukluğundan beri tamirciliğe ilgisinin olduğunu vurgulayarak, “Benim dedem ustaydı. Biz, 70 yıllık bir tecrübeden geliyoruz. Sonra babam dedemden mesleği devraldı. Babam çalıştığı zaman ben de babamın yanına gidip eline bakıyordum ne yapıyor, nasıl yapıyor diye. Yani işi babamın eline baka baka işi öğrendim. Çocukluğumdan beri hep bu işlerle uğraşıyorum. Hatta çocukken oyuncağım hep pense ve tornavidaydı. Zaten alt yapımız olduğu için fazla zorlanmadım. Demlik, tencere, tütüklü tencere, semaver gibi mutfak aletlerinin tamiriyle uğraşıyorum. Yaklaşık 40 yıldır bu işi yapıyorum” dedi. 

‘Sanat, hayatın bir damarıdır’
Demir, el sanatlarının sabır ve sevgi istediğini belirterek, “İşi yapmaya başlayınca çok sevdim ve devam ettirmeye karar verdim. Bu işten başka bir iş de bilmiyorum zaten. Ticaretin farklı alanlarına atılsam pek başarılı olacağımı sanmıyorum. Sanat, hayatın bir damarıdır. Mesleğin biteceğini zannetmiyorum ama şimdiki gençler sanata pek ilgi duymuyor. Çünkü yaptığı işten daha fazla para kazanmak ve bir an önce zengin olmak istiyor. Ama sanat sabır ve sevgi ister. Sevmezsen o mesleği yapamazsın” diye konuştu.

‘İlgi çekiyor’
Kerpiç dükkanın damında bulunan kocaman el yapımı demliğin hikayesini de anlatan Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir gün babam dükkâna geldi ve dükkânda ilgi çekici bir şey yapmamızı önerdi. Biraz düşündü ve büyük bir demlik yapacağımızı söyledi. Sac almamı istedi. Yılların ustası olduğu için sacın ölçüsünü bile almadı. Sadece kesti ve yuvarladı. Sonra ben kaynağını yaptım. Ve ortaya büyük bir demlik çıktı. Eskiler böyleydi işte. Su katılmamış bir sanatı yapıyorlardı. Damda demliği görenler gelip soruyor, ilgi çekiyor.”

‘İşimi seviyorum’ 
Demir, işini severek yaptığını ifade ederek, “İşimi seviyorum. Zaten bir işi severek yapmadığınızda o meslek olmaz. İşimi dededen ve babadan gördüğüm şekilde yapıyorum. Baştan savma iş beynimize yerleşmemiş. Van halkının tercih etmesinin sebebi de bu. Kısa yoldan para kazanmak değil de işi hakkıyla yapmak en iyisi” dedi.

Editör: Wan Haber