Van'ın İskele Caddesi’nde, görme engellilerin yolunu daha kolay bulabilmeleri için yaya kaldırımına yapılan yürüyüş yolunun büyük bir kısmı sökülmüş durumda. Engelli vatandaşların daha kolay yürümeleri için yapılan bu yol, engelli vatandaşlara adeta engel oluyor.  

‘Hemen sökülüyorlar’ 

Konuyla ilgili Wan Haber’e konuşan Van Görme Engelliler Başkanı Fazıl Bor ve görme engelli G.O., yetkililerin bir an çözüm bulması gerektiğini dile getirdi. Başkan Bor, kentte aylardır süren kaldırım çalışmalarına da değinerek, “Bu yürüyüş yolları engellilerin daha rahat yürümesi için yapılmıştır ama bunlar yapışkanlı olduğu için kışın kürek değdiği zaman hemen sökülüyorlar. Van'da kaldırım çalışmaları hâlâ devam ediyor. Kış geldi ama daha bir çözüm bulunmadı. Engellileri geçtim, normal vatandaşlar bile kaldırımlarda yürüyemiyor. Caddelerde rampalar var, rampalar yolla sabit değil. Engelli araçları rampalara takılıyor ve rahat geçemiyor. Caddelerde kaldırım çalışmaları yapılırken bize danışılmıyor rampalar engellilere uygun mu değil mi diye. Rampaların önüne araçlar rasgele park ettiği için engelliler rahat geçemiyor. Zabıtaya daha önce bunu dile getirmemize rağmen bir önlem alınmadı” dedi.

‘Rencide ediliyorlar’ 

Engellilerin minibüslerde ücretsiz kart kullandıkları için şoförler tarafından rencide edildiklerini belirten Bor, “Kalabalık caddelerdeki ışıklarda navigasyon sesli sistem olmadığı için engelliler karşıya geçemiyor. Engelliler o ses olmadığı için sorun yaşıyor. Ulaşımda sorun yaşıyorlar. Engelliler, minibüslerde ücretsiz kart kullandıkları için araçlara alınmıyorlar, alınsalar da şoförler tarafından rencide ediliyorlar. Görme engellilerin kentte sorunları büyüyerek artıyor. Biz yetkililerin engelliler için bir an önce harekete geçmesini ve çözüm bulmasını bekliyoruz. Vatandaşların da daha duyarlı olmasını ümit ediyorum” diye konuştu.

‘Önümüze engeller çıkıyor’ 

Sürekli sorunlarla karşılaştıklarının altını çizen görme engelli G.O. yetkililere seslenerek, “Engelli olmayan insanların yürüyüş yolundan yürümesi bizim için daha büyük bir engel. Biz yavaş yürüdüğümüzden her şey bizim için risk taşıyor. Çoğu yürüyüş yolu söküldüğü için biz yürürken geçtiğimiz yolu normal yol olarak anlıyoruz çünkü fark eden bir şey olmuyor. Kaldırımlardaki sarı çizgileri daha rahat etmek için kullanıyoruz ama önümüze sürekli engeller çıkıyor. Sadece görme engelliler değil bütün engelliler için vatandaşların ve yetkililerin daha anlayışlı olmasını diliyorum. Umarım yetkililer bizim için kalkmış sarı çizgilere bir çözüm bulur” ifadelerini kullandı.

Fatma Polatcan / WanHaber.com

Editör: Wan Haber