Devlete olan prim borcunu ödeyemeyen 5 milyon Bağ-kur ve Genel Sağlık Sigortalı Cumhurbaşkanı kararı ile 31 Aralık 2019 tarihine kadar Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastaneler ile kamu üniversite hastanelerinde sağlık hizmeti almaya devam edecek. 

Ancak bu tarihten sonra yeni bir uzatmaya gidilmezse GSS ve Bağ-Kur prim borcu olanlar Sağlık Bakanlığı ve üniversitelere bağlı hastanelerde zaten ücretsiz olan acil müdahaleler hariç muaye ya da tedavi olamayacak. 

Çünkü yasaya göre vatandaşların Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlık hizmeti alabilmesi için GSS primini yatırması zorunluluğu ve sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihte prim ve prime ilişkin hiçbir borcunun bulunmaması şartı bulunuyor.

Yani 31 Aralık sonrasında da Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinden yararlanmak isteyen GSS kapsamındaki kişiler ve Bağ-Kur'lular prim borçlarını ödemek ya da taksitlendirmek zorunda. 

Konuyla ilgili İzmir Tabip Odası Hekim Meclis Üyesi Dr. Ergün Demir ve İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Güray Kılıç konuya ilişkin yaptıkları açıklama 5 milyon kişinin bu sıkıntıyı yaşayacağını vurguladı.
 

1 OCAK 2020’DE 5 MİLYON İNSAN HASTANE KAPISINDAN DÖNEBİLİR

“31.12.2019 tarihinden sonra Genel Sağlık Sigortası prim borcunu ödeyemeyen milyonlarca vatandaş sağlık hizmetlerinden nasıl faydalanacak?” diye soran Demir ve Kılıç'ın önerisi ise şu oldu:

"Bu sorununun çözülmesi için herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan, çalışmayan ve GSS prim borcunu ödeyemediği için sağlık hizmeti alamayan tüm yurttaşlara, süre ertelenmesi yaparak değil, ülkemize gelen ve geçici kimlik çıkaran misafirlere uygulandığı gibi koşulsuz ve ücretsiz sağlık hizmetini sosyal devletin görevi olarak sunulmalı." SuperHaber

Editör: Wan Haber