Van'ın tarihi ve kültürel miraslarından olan Erciş Üzümü'nün kaybolmaya yüz tutmasının ardından harekete geçildi. AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, konu ile ilgili çalışma başlattıklarını açıkladı.

"DÜNYANIN EN ESKİ ÜZÜM BAĞLARINDAN"

AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, dünyada ve ülkemizde sevilerek tüketilen üzümün ekonomik açıdan olduğu kadar beslenme ve sağlık açısından da önemli bir meyve türü olduğunu belirterek, “Van ve Erciş ilçemizin de içerisinde bulunduğu bölge, dünyanın en eski üzüm bağı alanlarından biri olarak kabul edilmektedir. Erciş üzüm çeşidi, endemik bir tür olup Van ve çevresinde hüküm sürmüş medeniyetler için tarımsal ve kültürel bir değer taşımıştır. Tarih öncesi çağlardan itibaren yetiştirilmeye başlayan ve halen yetiştirilmeye devam edilen üzümün insan yaşamındaki yeri kadim bir geçmişe sahiptir. Van’da Urartulardan (M.Ö. 900– 600) kalan Menua (Semiramis, Şamran) sulama kanalı ve çevresindeki asma bahçeleri eski belgelerde çokça anlatılmıştır. Aynı şekilde Erciş üzümünün köklü bir geçmişi vardır. Karataşlar mevkiinde bulunan taşlar üzerine, Kral II. Sarduri (M.Ö. 764-735) tarafından yazdırılan çivi yazılı kitabede; Erciş'te üzüm bağlarının kurulduğunu, bağlardan üzüm çalanların cezalandırılacağı belirtilmektedir.” dedi.



"KIRSAL TURİZMİ CANLANDIRABİLİR"
Son yıllarda kırsal alanlara yönelik gelişme gösteren en önemli turizm seçeneklerinden birinin de tarım turizmi olduğunu söyleyen Arvas, “Gerek dünyada gerekse de ülkemizde önemi giderek artan Agroturizm, yani tarım turizmi faaliyetleri başında ‘Bağ turizmi’ gelmektedir. Van Gölü Havzası tarihten gelen eski ve köklü bir bağcılık geçmişi ile kırsal turizmin öne çıkan değerlerinden biri olan bağ turizmine hizmet edebilecek bir konumdadır. Bağ turizmi; içinde organik bağcılık, bağ bozumu, festival ve çeşitli etkinliklerle zenginleştirilmiş doğa temelli bir turizm faaliyetidir. Bunun örnekleri ABD, Fransa ve Portekiz gibi dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de Çanakkale, İzmir ve Nevşehir gibi şehirlerde de mevcuttur. Erciş; coğrafi ve iklim koşulları, ulaşım imkanları, zengin toprakları ve girişimci, kadirşinas insanları ile kırsal turizm bakımından önemli bir merkez potansiyeline sahiptir. Kırsal nüfusun doğru yönlendirilmesi ve çeşitli alternatifler sunularak üretime teşvik edilmesiyle niteliklerinin geliştirilmesi ve bu yolla gelir düzeylerinin arttırılması temel hedefimizdir. Bu gaye ile bağcılığı yaygınlaştırma faaliyetimiz kapsamında yapılan çalışmalar ekolojik anlamda sürdürülebilir, ekonomik anlamda uygulanabilir ve sosyal anlamda karşılık bulacak çok yönlü bir projedir. Hasat döneminde sağlayacağı istihdam ve katma değer kırsal kalkınmayı hızlandıracaktır.” ifadelerini kullandı.



"15 BİN CİVARINDA ASMA OLDU TAHMİN EDİLİYOR"
Yerkürenin en eski bağ alanlarından olan Erciş’in tarih boyunca üzüm yetiştiriciliği konusunda önemli bir merkez olduğunu belirten Arvas, “Ancak günümüzde ilçede sadece 389 dekar alanda bağ yetiştiriciliği yapılmaktadır. Söz konusu alanda toplam 15 bin civarında asma olduğu tahmin edilmektedir. Tekler, Salihiye, Bayramlı ve Tekevler mahallelerinde kapama bağ şeklinde yapılan üzümcülük, diğer yerleşim yerlerinde üreticiler tarafından ihtiyaçları ölçeğinde 5-10 asma yetiştirilerek yapılmaktadır. Erciş ilçemizde tarih boyunca yetiştirilmiş olan üzüm, yöre halkı tarafından sevilerek tüketilen, ancak çeşitli nedenlerle üretim alanları daralmış bir tarım türüdür. Bölgemizde unutulmaya yüz tutmuş ve kaybolma tehlikesi olan bu tarımsal mirası canlandırmak, bağcılığı teşvik etmek ve ekonomik katma değere dönüştürmek amacıyla Erciş üzümü konusunda bir çalışma başlattık." dedi.

ERCİŞ ÜZÜMÜNÜ YAYGINLAŞTIRMA HEDEFİ!

Milletvekli Arvas yapılan çalışma hakkında bilgi verirken, "Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Erciş Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ile planladığımız şekilde, erken ilkbahardan itibaren Van Büyükşehir Belediyesi, Erciş Kaymakamlığı, Erciş Belediyesi ve YYÜ Ziraat Fakültesinden değerli hocalarımızın katkıları ile çalışmalarımız program dahilinde devam ediyor. Bu kapsamda öncelikle bağ çoğaltma materyallerinin alınacağı damızlık bağlar tespit edildi. Bağ çeliklerinin köklendirilmesi için uygun toprak karışımı hazırlanarak tüpleme çalışmaları başlatıldı. Aralıksız süren çalışmalarla 150 bin çeliğin haziran ayı ortalarına kadar köklendirilip tüplü olarak üreticilerimize ücretsiz dağıtılması hedeflenmektedir. Başlattığımız proje ile kırsal kalkınmayı destekleyerek buralarda tarımsal alt yapıyı güçlendirmeyi ve geliştirmeyi hedefliyoruz. Dağıtacağımız fidanlarla birlikte ilçemize uygun ürünlerin üretilmesi ve çoğaltılması ile ilgili altyapı oluşturmuş olacağız. İnşallah gelecek yıllarda bu havza ile uyumlu üzüm gibi birçok tarımsal ve kültürel ürünümüzü de kendi topraklarımızda yetiştirip çoğaltacağız” diye konuştu. İHA

Editör: Wan Haber