Özürlüler kanununda yer alan maddelerden bir tanesi de eğitim olduğu bilinmekte. Engelli bireylerin eğitim alması engellenemeyeceği ve engelli bireyin de engel sahibi olmayan bireylerle aynı eşit haklarda eğitim alması olanağını doğurmaktadır. Anayasanın da bu hakları gözetmesi eşitliği sağlamaktadır.

Engelli bireylerin eğitim alma çağı ve ve okul öncesi alacağı özel eğitim göz önüne alınarak 3-14 yaş aralığının daha uygun olacağı kararı alınmıştır. Engelli bireylerin eğitim haklarından milli eğitim bakanlığı sorumlu olmaktadır. Engelli bireyler hastanelerden alacağı “özel eğitim” raporları ile ikamet ettikleri özel rehabiitasyon ve rehberlik ve araştırma merkezlerine başvurmaktadırlar.

Özel eğitim ücretleri

Engelli bireylerin eğitim alması Değerlendirme Kurulu tarafından özel bir eğitime ihtiyacı olduğu tespit edilen bireylerin özel eğitim hizmetlerinin bedelinin ödenmesi, Bütçe Uygulama Talimatı ile belirlenen kısmı Milli Eğitim Bakanlığı’nca ödenmektedir.

Engelli üniversite öğrencisi hakları

Engelli bireylerin üniversite sınavına girebilmesi için öncesinde bireye özel olarak fiziksel bir takım düzenlemeler yapılmaktadır. Bu düzenlemeler, birey ortopedik bir engelli ya da görme engelli olması durumunda düzenlemeler yapılmaktadır. Sınav esnasında bireyin engel durumu göz önüne alınarak 30 dakikalık bir ek süre tanınmaktadır.

Üniversite sınavına giren engelli bireyin başarılı olması durumunda, Yüksek Öğrenim Kredisi, Yurtlar Kurumu tarafından öncelikli eğitim kredisi, katkı kredisi ve yurt tahsisi yapılmaktadır. Ayrıca Yüksek Öğretim Kurumları Özürlüler Dayanışma ve Koordinasyon Yönetmeliğine göre engelli bireyin eğitim haklarının korunması ve hayatlarını kolaylaştırmak maksadıyla gerekli tedbirler alınması adına “Özürlüler Dayanışma ve Koordinasyon Birimi” oluşturulması sağlanmaktadır.

Editör: Wan Haber