Hakkari’nin Yüksekova (Gewer ) ilçesinden 2016 yılında Van’a göç eden Dede ailesi açlık ve sefaletle boğuşuyor. Ailenin tek geçim kaynağı ise 12 yaşındaki çocuklarının aldığı 500 TL engelli maaşı.

İsmail Dede ve çocukları 2016 yılında ilçeyi terk ederek Van’a yerleşti. 56 yaşındaki Dede ve 5 çocuğu Van’da günlerce dışarıda kaldıktan sonra yardımsever insanların yardımıyla barınacak yerler buldu.

Dede, barınacak yer ararken aynı zamanda sık sık Van Valiliği ve Van Belediyesi Yardım Fonlarına başvurarak gıda ve kira parası talebinde bulundu. Bir süre Dede’ye bu konuda cüzi bir miktar ödeyen Van Valiliği daha sonra bu yardımları da kesince Dede ailesi tamamen açlıkla yüz yüze kaldı.

Şemsibey mahallesinde bir evde yaşayan Dede ailesi şimdi komşularının yardımıyla hayatta kalmaya çalışıyor. Dede ailesinin şu andaki tek geçim kaynağı ise 12 yaşındaki sağır ve dilsiz çocukları Serkan Dede’nin aldığı 500 TL’lik engelli maaşı. Yani, engelli Serkan aldığı engelli maaşını kendi yararına kullanmak yerine ailesi için kullanıyor ve ailesinin geçimini bir nebze de sağlamış oluyor.

Yaşadıklarına ilişkin bilgi veren baba İsmet Dede, gittikleri her yerde kapıların yüzlerine kapandığını ve kimsenin kendilerine yardım eli uzatmadığını söyledi. Kendisini yaşlı ve hasta olduğu için çocuklarına bakamadığını kaydeden Dede, yurttaşların yardımıyla yaşamlarını sürdürdüklerini belirterek, kendilerine yardım edilmesi gerektiğini söyledi. GündemAnaliz

Editör: Wan Haber