Çek Cumhuriyeti'nde komünist yönetimi sona erdiren "Kadife Devrim"in 25'nci yıldönümünde binlerce kişi, Cumhurbaşkanı Miloş Zeman'ı protesto etti.

 


Bazı göstericiler, Zeman'a futbol maçlarındaki gibi "kırmızı kart" gösterirken, bazı göstericiler de yumurta fırlattı.

 


Atılan yumurtalardan biri Almanya Cumhurbaşkanı'na isabet etti.Göstericiler, Zeman'ı Rusya'ya fazla yakın olmakla eleştiriyor.


Kadife Devrim, 17 Kasım 1989'da polisin öğrencilerin protestosuna müdahale etmesiyle başlamıştı. Tüm Prag'a yayılan gösterilerin ardından komünist yönetim devrilmiş, muhalif yazar Vaclav Havel'in liderliğinde yeni bir yönetim işbaşına gelmişti.

 

Bazı göstericiler, Zeman'ın devrimin insan haklarının ilerletilmesi gibi ilkelerini bir kenera ittiğini savunuyor.

 


Protestocular ayrıca eski bir komünist olan Zeman'ın Rusya ve Çin'e çok yakın olduğunu ileri sürüyor.(BBC)

 

 

KADİFE DEVRİMİ NEDİR

 

 

Kadife Devrim (Çekçe: sametová revoluce, Slovakça: nežná revolúcia), 17 Kasım-29 Aralık 1989'da Çekoslovakya'da meydana gelen kansız bir devrimdir. Sonucunda, Komünist yönetim düşürülmüştür.Eski Çekoslovakya'da 1989'da yapılan Kadife Devrimin öncülerinden olan Václav Havel, Çek Cumhuriyeti'nde 1990'da yapılan ilk serbest seçimlerde cumhurbaşkanı oldu.

 

 

17 Kasım'da, Prag'da barışçıl bir öğrenci ayaklanması, polis tarafından bastırıldı. Bu olay, diğer ayaklanmaları tetikledi, ve 20 Kasım'da 200.000'den yarım milyona çıktı. Son olarak, tüm Çekoslovakya vatandaşlarının katıldığı 2 saatlik bir ayaklanma 27 Kasım'da düzenlendi.

Editör: Wan Haber