Ebeveynlerin istemiş oldukları tek şey bebeklerin gece boyunca süren kesintisiz bir uyku olduğunu biliyoruz. Fakat küçük melek, her saat başı ağlıyor, acaba geceleri neler oluyor diye düşünebilirsiniz neden sık sık uyanır Bebeğin uyumamasının sebepleri nelerdir? Derin bir uykunun altın kuralları nelerdir? Bebeklerde uyku düzeni nasıl olmalı ve nasıl oluşturulmalıdır. Bebeğim uyumuyor diyorsanız neler yapılabilir? merak edilen bütün detaylar haberimizde...

Yeni Doğan Bebek Ne Kadar Uyur?

Belki inanılması güç bir durum olacak Fakat yeni bir doğan bir bebek gün içerisinde 15 ila 16 saat uyumaktadır. Uyku süresi, bebeğin büyümesi ve gelişimi için oldukça önemli durumlardır. Uyku esnasında bebeğin hem zihinsel hem de fiziksel gelişimi söz konusu olmaktadır. Sonuç itibarıyla enerjisi artar ve gün içerisinde daha keyifli vakit geçirmesine önayak olur.

Bebeklerde uyku düzeni nasıl olmalı?

Bebekler Uyurken Gülümsemektedirler?

Tıpkı yetişkin bireylerde olduğu gibi bebekler de  iki şekilde uyumaktadırlar. Hızlı göz hareketlerinin bulunduğu ve Ram olarak adlandırılan aktif uyku dönemi ve Rapid moment her iyi uyku tipinin de büyüme ve gelişim de önemli rolü vardır. REM uyku döneminde beyin aktivitesi yüksektir ve bebek rüya görür. Bu dönemde bebeğin göz kapaklarından gözlerinin hareket ettiğini ve bebeğin gülümsediği görülebilir. Yetişkinler, uykularının %26 oranında REM uyku döneminde geçirmektedirler. Yeni doğan bebekler ise uykularının neredeyse yarısı bu dönemde geçilir.

Bebekler Neden Sürekli Uyanır?

Bebeğin uykusu, bebeğin gelişimi açısından bu kadar önemli iken neden sürekli uyandığını merak eden ebeveynlerin bilmeleri gereken bir cevap vardır O da tabii ki bebek acıktığı için ağlıyordur yeni doğan bir bebeğin midesi sönmüş bir balona benzer ve bebek gece boyunca sönmüş bu baloncuğun içerisinde kendisine yetecek kadar besin maddesi olmadığını düşünür ve Refleks bir hareket ile bunu dış dünyaya yani anneye mesaj olarak iletir.

Bebeklerde uyku düzeni nasıl olmalı?

Bebek Tokken Neden Uyanır?

Yeni doğan bir bebeğin karnı tok olduğu halde tekrar uykudan uyanabilme durumları meydana gelebilir. Bu durum periyodik uyku düzeninde çeşitli sıkıntıların olduğu anlamına gelecektir. Özellikle de uyku düzenine geçerken bebeğin yeniden uyanıyor olması ve uyandıktan sonra yeni bir uyku düzeni başlayacaktır. Bu değişim, gece boyunca devam edecektir. Buradaki problem ise bebeklerin yetişkinler gibi uyandıktan sonra tekrar uykuya dalmaları hususunda çeşitli problemleri yaşamaları durumudur. Bir bebek, uyandıktan sonra tekrar uykuya dalmak istiyorsa anne babasından yardım almalıdır. Ebeveynlerin  bebeklerini tekrar uykuya daldırmalarının en önemli yöntemlerinden biri emzirme ikincisi sallamadır üçüncüsü kucağa alıp pışpışlama gibi kendisini motive edecek sesler çıkararak bebeğin uykuya dalması sağlanabilir.

Sıcaklık Bebeği Rahatsız Edebilir

Özellikle de yeni doğan bebekler başta olmak üzere sıcaklık, bebeklik çağındaki minik bireyleri rahatsız edecek daha birçok sebeple mümkündür. Bu sebeplerden bir tanesi de sıcaklıktır. Bebekler, vücut ısılarını koruyamazlar. Bu sebeple dikkatli davranılması gerekiyor. Bir bebeğin çok sıcak tutulması çok iyi bir uyku çekeceği anlamına gelmemektedir. Sıcaklık, bazı dönemlerde, bazı evrelerde bazı bebekleri olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle hekimlerin ve pedagogların önermiş oldukları bebek sıcaklık durumu ile ilgili özellikle de anne babaların oda sıcaklığı kavramına dikkat etmeleri gerekiyor. Aksi takdirde sıcaklık fazla artarsa bebeğin havale geçirmesi ve ateşinin yükselmesi gibi olumsuz durumların ortaya çıkması muhtemel olur.

Tam tersi bir durum yani bir bebeğin içinde bulunduğu ortamın sıcaklığının oda sıcaklığı ortalamasının altında olması durumunda ise bebeğin üşümesi ve tekrar uykusundan uyanması durumu söz konusu olacaktır.

Bebeklerde uyku düzeni nasıl olmalı?

Bebeğin Altının Sık Sık Değiştirilmesi Ve Havalandırılması Gerekir

Bir bebeğin rahat bir uyku çekebilmesinin ön koşullarından bir tanesi de altının kuru olması ve temiz olmasından geçmektedir. Çünkü altını pisletmiş ya da ıslatmış bir bebeğin rahat bir uyku çekmesi imkânsızdır. Sürekli uyanacaktır ve ağlayarak Anne babasına mesaj gönderir altının değiştirilmesi talebinde bulunacak. Bu nedenle bir bebeğin altının sık sık değiştirilmesi kendisinin rahat etmesi ve rahat bir uyku çekmesi anlamına gelir.

Editör: Wan Haber