HASAN YOLDAŞ / BEDRAN BABAT
 
Van'ın Bostaniçi (Sixkê) beldesine bağlı Şafak mahallesinde oturan Sıdık Aydın (45) isimli yurttaş, 2007 yılının evinin kapısına gelen HPG'li yakını Gıyasettin Korkaç'u (Azad) içeriye aldı. Karkoç'un eve girmesinin ardından ihbar üzerine Aydın'ın evi özel harekat timleri ve yüzlerce polis tarafından ablukaya alındı. Sonrasında eve dönük yapılan baskında kendisini imha eden akraba Karkoç yaşamını yitirirken, yakın akrabası ev sahibi Aydın ise, gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Yaklaşık 2 yıl cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilen, Aydın'a daha sonra Yargıtay tarafından 10 yıl hapis cezası verildi. Aydın, Nisan 2013 tarihinde tutuklanarak cezaevine konuldu. Ailenin tek çalışanı olan ve 10 nüfuslu ailesine bakan Aydın'ın tutuklanması eşini ve çocuklarını zor durumda bıraktı. Aydın'ın tek başına baktığı kalabalık olan ailesini, yaşadıkları zorluklar nedeniyle kendilerine uzatılacak olan bir yardım eli bekliyor. 
 
'Eşim 10 yıl olmayacak, bize kim bakacak?'
 
Aydın ailesinin en büyük çocuğu olan Ramazan Aydın (17) inşaat işlerinde çalışarak çocuk yaşta ailesinin yükünü sırtlamaya çalışırken, yaptığı işin devamlılığı olmadığından çoğu zaman işsiz kalıyor. 
 
Eşinin tutuklanmadan önce kalıpçılık yaparak ailesine baktığını ifade eden eşi Hanife Aydın, daha önceden biriktirmiş oldukları az miktardaki birikmişleriyle çocuklarına ve tutuklu eşine bakmaya çalıştığını ifade etti. Okullar tatil olduğundan dolayı çocuklarının okula gitmediğini ifade eden anne Aydın, "Okullar açıldığında ben ne yapacağım bilmiyorum. 9 çocuğumdan 5 tanesi okula gidiyor. Yakın zamanda okullar açılacak. Çocuklarımın ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağımı bilmiyorum. Evin tek çalışanı eşimdi, o da cezaevine gönderildi. En büyük oğlum inşaat işlerinde çalışıyor. Ama sürekli iş olmadığından, devamlı çalışmıyor. Eşime ceza verilince ben ikinci kez yalnız başıma kaldım. Bende hastayım ve bundan dolayı ameliyat oldum. Ameliyatlı olduğumdan dolayı çocuklarım ile ilgilenemiyorum bile. Temizlik işi çıktığında, ameliyatlı olduğum halde gidiyorum. Oda sürekli olmadığından çocuklarıma nasıl bakacağımı bilmiyorum. 10 yıl boyunca eşim yanımızda olmayacak. Biz 10 yıl boyunca ne yer ne içeriz" sözleriyle çocuklarının geleceğine dair korkularını dile getirdi. 
 
'Babamı çok özledim ...'
 
Aydın ailesinin en küçük bireyi olan bir yaşındaki Özgür ise, ne ailesinin içerisinde bulunduğu çaresizliğin ne de babasının cezaevinde oluşunun farkında. İçerisinde bulundukları durumun farkında olan çocuklardan Fatma Aydın ise, babasının serbest bırakılmasını isteyerek, "Babam yanımızda olmayınca biz hiçbir şey yapamıyoruz" diyerek babasızlığın çaresizliğini gözleri dolarak anlattı. 6 yaşında olan Zana Aydın ise, "Babamı çok özledim" cümlesi ile duygularını özetliyor. Ailenin tek çalışan olan Sıdık Aydın'a 10 yıl cezaevinde kalacak olması aileyi yoksulluk içerisinde yaşamaya mahkum ederken, Aydın ailesi kendilerine uzatılacak bir yardım elini bekliyor. DİHA
Editör: Wan Haber