Van Kedisi ile Ankara Kedisi Arasındaki Farkları

Ana vatanı, Doğu Anadolu Bölgesi olan Van Kedisi özellikleri itibariyle, kışın  soğuk, yazın sıcak ve kurak iklime göre yaşayabilmek için kürk değiştirir.

Kışın uzayan tüylerini, yazın döker ve daha ince bir kürkle suda yüzerek serinler.

Ülkemizde, özellikle doğu illerinde ‘ En Güzel Kedi ‘ olarak anılan Van Kedisi , Van Denizi Vadisin de keşfedilmiş safkan kedi türlerindendir. Özellikle gözlerinin güzelliği ve farklılığıyla bilinen Van Kedilerinin gözleri kehribar ve mavi renkleri arasında değişiklik göstermektedir.

En dikkat çeken ve onların ünlenmesine sebep olan gözler ise ” Mavi – Kehribar ” renkleriyle iki gözünde birbirinden farklı olmasıdır.

Dişi Van Kedilerinin , seçici ve çok zeki olduğu gözlemlenmektedir . Doğum da en fazla 4 yavru doğurabilen Van Kedileri yaşadıkları bölgeye sadıktırlar.

Van Kedilerinin , hem ülkemizin tanıtımı hemde ülkemizdeki kedi türlerinin çeşitliliğine katkıda bulunması bazı Üniversitelerin onları korumak için çalışmalar yapmasına sebep olmuştur.

Van Kedilerinin; “genetik” , “morfolojik” ve “fizyolojik” özelliklerinin korunması ve gözetilmesi amacıyla Van 100. Yıl Üniversitesinde ; Van Kedisi Araştırma ve Koruma Merkezi (VKAM) 1992 yılında kurulmuştur

Editör: Wan Haber