Van kahvaltı sofrasının en önemli özelliği sofrada bulunan bütün yiyeceklerin tamamen organik ürünlerden meydana gelmesidir. Van Sofrası, hakiki Van balı, yoğurdu, kaymağı, yayık tereyağı, cacığı, otlu peyniri ve peynir, beyaz peynir, kavurmalı sucuklu yumurta, zeytin, mırtoğe, kavut, gıncırok ve buna benzer tamamen doğal bir şekilde üretilmiş ya da elde edilmiş yiyecek ve içeceklerden meydana gelmektedir.

Şu anda Van’da 60’a yakın Van Kahvaltı Sofrası bulunmaktadır. Semaver çayı eşliğinde doyumsuz bir tat almak isteyen bireylerin, sofra kahvaltı malzemeleri, özel yöntemler ile hazırlanmış taş fırınlar ile pişirilen lavaş ekmeği ve Van çöreği ile almaları kaçınılmaz olacaktır.

Van kahvaltısı yapıp mükemmel lezzetlerden deneyen bireylerin özellikle de olmazsa olmaz taze demlenmiş nefis semaver çayını yudumlamaları sofraya bir başka güzellik katmaktadır. Semaver çayın yanında yöreye özel otlarla beslenen keçi ve koyun sütünden elde edilmiş çeşitli ürünler yer almaktadır. Özgün kahvaltı kültüründe Van kahvaltı salonlarında pastane ve lokanta ürünleri satılmamaktadır.

Şimdiye kadar hiç bir kahvaltı salonu, müşterilerine sunulmuş olduğu menüde ve işletme tarzında herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir. Kahvaltı salonları genel itibariyle Van’ın ara sokaklarında bulunmaktadır. Gün ışığı ile açılan bu salonlar, gün batarken kapanmaktadır. Van kahvaltısında özellikle de yaz aylarında menüye yoğurtlu cacık, piyaz ve kış aylarında ise bal, pekmez ve tahin ilave edilmektedir.

Van’ın bereketli topraklarında yetişen ürünlerin bir lezzet süzgecinden geçirilip ve bir harikalar diyarına dönüştüğü Van kahvaltısı bir alamet-i farika olarak dünya mutfağındaki üzgün ve kendine has yerini almış bulunmaktadır.

Yoğun iş temposundan ya da kalabalık şehrin gürültüsünden uzaklaşıp ailesi ile beraber mutlu bir zaman dilimini geçirmek isteyen bireylerin özellikle de Van Kahvaltı Salonu lezzetlerinden mutlaka tatmaları gerekir.

Nefis semaver çayını yudumladıktan sonra ruhun dinlenmesi için uygun bir ortamın olmazsa olmaz adresi Van kahvaltı salonlarıdır.

Zengin menüsüyle her damak zevkine hitap edebilen Van Kahvaltı Salonları özellikle de insanların keyif almak amacıyla aileleriyle tatlı bir kaçamak yapmak istedikleri zaman tercih ettikleri mükemmel bir aktivite olmaktadır.

Editör: Wan Haber