1-İnköyü

Van ilinin Gevaş ilçesine bağlı bir köydür. Van Merkezine 88 km uzaklıktadır. Gevaş merkezine ise 48 km uzaklıktadır. Köyün Kürtçe ismi  İnê’dir. Van Gölü kıyısında kurulan bu köy kesinlikle görmeniz gerekir. İlkbahar mevsiminde başlayan yeşilliği sonbahara kadar muhafaza etmektedir. Yaz aylarında ise size Akdeniz köylerini aratmayacaktır.

2-Kasımoğlu

Van ilinin Tuşba ilçesine bağlı bir köydür. Fakat Büyük şehir yasası gereği mahalle olarak bilinir. Köy halkının çoğunluğu Küresünni’dir. Van merkezine 33 km uzaklıktadır. Kasımoğlu Köyü, Van Gölü kenarında bulunur. İlkbahar ayları ile birlikte köy hareketlenmektedir. Buraya mutlaka gelip görmelisiniz. Eminim Ege’nin bir köyünde hiçbir farkı göremeyeceksiniz.

3-Alaköy

Alaköy, Van ilinin Tuşba ilçesine bağlı bir Köy/Mahalle’dir. Köy halkının çoğunluğu yine Küresünni’dir. Van merkezine 31 km uzaklıktadır. Yine ilkbaharın gelmesi birlikte köy renkli bir hal alır. Alaköy özellikle kavunları ile meşhurdur. İlkbahar’da ekilen bostanlar yaz sonbahar ile birlikte Dünya’nın en tatlı kavunları hasat edilir. Bu kavunlardan tatmadan şehirde veya köyde dönmeyin.

4-Aşağıkaymaz

Aşağıkaymaz Köyü, Van ili Gürpınar ilçesine bağlıdır. Van şehir merkezine yaklaşık 25 km uzaklıktadır. Köyde birçok balık tesisi bulunur. Bunun yanında yine birçok tarihi yapı ve doğal güzelliği görmeniz mümkündür. Özellikle buraya gelip alabalık tesislerini ziyaret edip hatta ekmek arası balığın tadına bakmalısınız.

5- Yavuzlar

Yavuzlar, Van ilinin Başkale ilçesine bağlı bir köy/Mahalledir. Van iline 139 km, Başkale ilçesine 27 km uzaklıktadır. Köyü asıl özel kılan şey burada bulunan doğal güzelliklerdir. Yani Vanadokya yada bazılarının deyimiyle Van Kapadokyası bu köy de bulunmaktadır. Buraya her yıl çok sayıda kişi ziyaret eder.

6-Çatakdibi (Zortul) köyü

Çatakdibi (Zortul), Van’ın Erciş ilçesine bağlı bir köy/Mahalledir. Van Merkeze 95, Erciş merkeze 5 km uzaklıktadır.  Köy doğal güzelliklerin yanında bir de tarihi yapılarla bilinir. Burada Zortul Kümbeti ya da halk arasında “Şehitlik” olarak bilinen tarihi yapı bulunur. Buraya her yıl çok sayıda kişi ziyaret eder. Sizin de yolunuz düşerse bu köyü mutlaka ziyaret edin.

7-Görecek Köyü

Görecek, Van ilinin Muradiye ilçesine bağlı bir köydür. Van iline 102 km, Muradiye ilçesine 16 km uzaklıktadır. Su ve yeşilliği bol olan bu köy manzarası da bir harika olup her yıl çok sayıda kişi ziyaret eder. Doğu Anadolu Bölgemizin en güzel şelalesi olan Muradiye Şelalesi bu köy’ün sınırlarında bulunur.

8-Çiçekli

Çiçekli, Van ilinin Edremit ilçesine bağlı bir mahalledir. Çiçekli Mahallesi 2014 yıllından önce Edremit’e bağlı bir beldeydi. Fakat Van büyük şehir yasası ile birlikte Beldeler kalktı. Çiçekli Van’ın en renkli mahallerinden biridir. Harika manzarası olup gelenleri kendine hayran bırakmayı başarmaktadır. Buraya yolunuz düşerse mutlaka buraya uğrayın.

9-Erçek

Erçek, Van ilinin İpekyolu ilçesine bağlı bir mahalledir. Burası da çiçekli gibi bir beldeydi. Fakat şimdi bir mahalledir. Van merkezine yaklaşık 22 km uzaklıktadır. Kendi isminde harika bir gölü bulunur. Bu göl hakkında bilgi almak için tıklayınız.

10-Karagündüz

Karagündüz, Van ili İpekyolu ilçesine bağlı bir köy/mahalledir. Şehir merkezine 35 km uzaklıktadır. Köy Erçek gölün kenarında kurulmuştur. Köyde baharın gelişi ile birlikte harika bir manzara ortaya çıkmaktadır. Bu köyü İlkbahar aylarında mutlaka ziyaret edin. Göl kenarında birçok kuş türüne şahit olacaksınız. Ayrıca Köyde yaşayanların büyük çoğunluğu Küresünni’dir.

Editör: Wan Haber