Van’da iç ve dış turizmin durma noktasına geldiği 5 aylık süre içinde sektör bünyesinde en fazla etkilenen kesim ise otelci esnafı oldu.  Alınan önlemler ve seyahat kısıtlamaları nedeniyle bu süre içinde birçok otel tedbir amacıyla kapısına kilit vurmayı tercih ederken, açık olanlar da çok düşük yüzdelerle günü kurtarmaya çalıştı.

KISITLAMALAR KALKTI AMA…

Koronavirüs önlemleri kapsamında iller arası seyahat kısıtlamaları ve diğer birçok kısıtlama ‘yeni normal’ ile birlikte kaldırılırken, Van’daki otelci esnafı da iç seyahatle ilgili beklenti içine gerdi. 
Ancak, 2 ayı aşkın süredir kısıtlamalar kalktığı halde Vanlı otelcilerin durumunda önemli bir değişiklik olmadığı belirtiliyor.

HALEN AÇILMAYAN OTELLER VAR

VANODER Başkanı Reşat Yeşilağaç, Van’da, salgın ile ilgili alınan önlemler kapsamında tedbir amaçlı kapısına kilit vuran bazı otellerin halen açılmadığını söyledi.

Bunun en büyük nedeninin de iç turların kesilmesi ve genel etkinlikler olduğunu belirten Yeşilağaç, “Hala açılmayan otellerimiz var. Kültür turları kesildi, halen de yok. İş seyahatleri yok, toplantılar yok, fuarlar yok, hastane için gelenler var onlar da otellerde kalmıyor. Otelci esnafı sıkıntılı bir süreç yaşıyor” dedi.

“EN FAZLA YÜZDE 30’U BULUYORUZ”

Açık olan otellerin de büyük mali sıkıntılar içine girdiğini ve risk aldıklarını ifade eden Yeşilağaç, şunları söyledi:

“Yeni normalden bu yana bizde bir değişiklik yok. Otelci esnafının durumu kötü. Ağustos ayına yüzde 20-25 doluluk oranı ile başladık, geçen ay ile hemen hemen aynı, en fazla yüzde 30 yapabiliyoruz. Süreç kötü, öylece bekliyoruz. Eğer iç piyasada eski hareketlilik yaşanmazsa, İran ile geliş gidişler başlamazsa bir düzelme olacağını düşünmüyorum.” Prestij Gazetesi - Adil Harmancı

Editör: Wan Haber