28 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında yapılacak olan ‘8’inci Van Turizm ve Seyahat Fuarı’ hazırlıkları hakkında açıklamalarda bulunan Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, aynı tarihte ‘Birinci Van Uluslar Arası Turizm Araştırmaları Kongresi’nin de yapılacağını belirterek, “Türkiye ve Ortadoğu’daki tüm turizm bileşenlerini Van’da buluşturacağız. Fuarımızda Türkiye’nin 81 ilinden temsilciler yer alacak ve Türkiye’deki tüm renkler Van’da olacak. Bunun yanında İran, Irak, Gürcistan ve Ermenistan’dan da katılımcılarımız olacak ve bölgenin turizmi Van’da buluşacak” dedi.

Fuarın Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde yapıldığına dikkat çeken Güler, “Aynı tarihte yapılacak olan ‘Birinci Van Uluslar Arası Turizm Araştırmaları Kongresi’ni de Van Valiliği ve YYÜ ile ortaklaşa düzenliyoruz. Türkiye’nin farklı illerinde kongreler olmasına rağmen en çok başvuru bizim kongremize olmuş. Şu ana kadar kongreye 400 başvuru olmuş ve bu da Türkiye’de rekor olabilecek bir sayıdır. Şu anda 6 ülkeden başvuru var ve bu da bölgenin Van’a olan ilgisinin büyük olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Van Turizm ve Seyahat Fuarı’nın Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan kapısı konumunda olduğunu dile getiren Güler, “Geçmişte yapılan olumlu çalışmalar nedeniyle Van, bugün iyi bir noktaya geldi. Bunun kalıcı olması ve artık uluslar arası turist çekmesi için bu fuarı önemsiyoruz” şeklinde konuştu.

Fuarda çok büyük sürprizlerin olduğunu da sözlerine ekleyen Güler, şöyle konuştu:
“Uluslararası bir topluluk ilk defa Van’a gelecek ve bu Van için bir milat olacak. Bunun yanında açılış günü en güzel Van kedisi yarışması yapacağız ve bunun da Türkiye’de ses getireceğini düşünüyoruz. Van balığından 10 çeşit yemek yapılarak fuara katılan ziyaretçilere ikramda bulunulacak. Festival kapsamında çeşitli etkinlikler yapılacak. Gerek kongre gerekse fuar için il dışından gelen bin misafirimiz için turlar düzenlenecek. Onları Van’ın tarihi ve turistik yerlerini gezdirecek, onlara Van’ın misafirperverliği ve kültürünü tanıtacağız.”

İlerdeki süreçte turizmde de büyük bir atılım beklediklerini belirten Güler, bu yöndeki çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Hedeflerinin fuarları birkaç etkinlikle besleyerek Van’da bir bayram havası oluşturmak ve Van’ı hem Türkiye hem de dünya gündemine oturtmak olduğunu vurgulayan Güler, “28 Eylül -1 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan fuarımızda hedefimiz bu sene yüz bin ziyaretçi. Çünkü yaptığımız her etkinlik en az 20-30 bin ziyaretçi çekecektir. Aynı zamanda İran’la çok yoğun bir çalışma içerisinde olacağız ve İran’dan da yaklaşık 5 bin ziyaretçi bekliyoruz. Bu yönde İran’a bir çıkarma yapacağız ve 100 kişiye iki günlük ücretsiz tatil planlıyoruz. Zaten bireysel olarak İranlılar ilimize geliyor, ancak biz İran’daki kurumların da bu işin içerisinde olmasını istiyoruz” diye konuştu. (iha)

Editör: Wan Haber