1.Cumhuriyet Caddesi

Cumhuriyet caddesi Van’ın en işlek caddelerinden biridir. Van’a gelen kim olursa olsun illa ki Cumhuriyet caddesinden geçmiştir. Genellikle Vanlıların bir tur atmadan gitmedikleri yerler arasında.

2. Van yerlisinden çok dışarıdan gelenlerin çoğunlukta olması

Van geneline bakıldığında yerel kesimin az olması göze çarpmaktadır. Özellikle Van’a Hakkari, Şırnak, Siirt’ten gelen insanlar yaşamaktadır.

3. Van (gölüne) deniz denilmesi

Göl kelimesi Vanlıların neredeyse hiç sevmedikleri bir kavram haline gelmiş durumda.  Vanlıların Van gölüne deniz demesi gayet doğal bir durum o büyüklükte bir göl olamaz zatenJ

4. daha çok minibüsleri tercih etmek

Özellikle Van’da ulaşım anlamında daha çok minibüslerin tercih ettiği görülmekte. Minibüsleri tercih etlerdeki sebep ise daha hızlı olmaları.

5. Polen ile mücadele dönemi

Vanlıları en aciz eden konulardan biridir polen. Kavak ağaçlarının bahar aylarının başlaması ile polenlerin etrafa saçılması Vanlıların en aciz oldukları durum arasında.

6. Kahvaltıda otlu peynir yoksa o kahvaltı değildir

Van’ın en meşhur ve vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alır otlu peynir. Van’ın Türkiye çapında hatta Guinness rekorlar kitabına ismini yazdırmış bir il böyle olunca Vanlılar otlu peynir olmassa sıkıntı büyük demektir.

7. Van düğünlerinde saz ekibi yoksa kimse gitmez

Van, düğünleriyle de meşhur bir il 3 gece 3 gün süren düğünler toprak alanlarda çekilen halaylar, hepsi saz ekibinin olması sonucu oluşmaktadır.

8. Sanat sokağında çay içilmeden gidilmez

Gençlerin ve memurların iş bitimi ya da okul çıkışı sanat sokağındaki çay evlerinde oturup kısa bir sohbet ve çay ile günü bitirme alanı olarak bilinir.

9. Gelen ağlar, giden ağlar

Van’ın doğuda bulunması batıdan gelecek birinin kafasında birtakım önyargılar oluşturur ama nedense buraya gelen memur, öğrenci ya da başkası Van’ı gördükten sonra Van’ın ekmeğini suyunu içtikten sonra buradan ayrılmak istemez.

10. Van’ın başka efsanesi “canavar”

Van Gölü efsanelerinden biridir Van gölü canavar, sinema televizyonlarına konu olmuş bir destan halini almıştır. Hala canavarın olduğuna inananlar da var olmayanlar da var.

Editör: Wan Haber