Koronavirüs önlemleri her geçen gün çeşitlilik kazanınca şehirlerarası trafik de o oranda düştü. Büyükşehirlere giriş – çıkışa da yasak geldi.

Son olarak uçak, tren ve otobüs seferlerinin durdurulması, ardından büyükşehirlere giriş – çıkışların yasaklanması, zorunlu hallerde yolculuğun izne bağlanması, en fazla otelci esnafını zor durumda bıraktı. Van’daki otellerin büyük bir kısmının bu nedenle kapandığı belirtildi.

YÜZDE 70-80 KAPANDI 

Açıklama yapan VANODER Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Yeşilağaç, Van’da en fazla 10 otelin açık olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Otellerin yüzde 70’i, 80’i şu anda kapalı, açık olan otel sayısı 10 kadar ya var ya yok. Açık olanlarla görüştüm, onlar da kimisinin 3 oda, kimisinin 4 oda, kimisinin 5 odası dolu olabiliyor. Bunlar da daha çok hastaneye gelenlerdir. Zaten şuanda herhangi bir geliş gidiş yok. Turizm tamamen durdu zaten.”

“GİDERLER DAHA ÇOK OLACAKTI”

Otelleri açık olanların da daha çok masrafın altında kaldıklarına dikkat çeken Yeşilağaç, şöyle dedi: 

“Kapalı tutmamızın nedeni de 3-4 oda ile ne elde edecektik ki, doğalgaz, su, elektrik, diğer masraflar üst üste gelince sadece zararımıza olacaktı. Bir de gelenler hasta mı, değil mi o da bizim için sorun oluyor. Biz 1 ay için kapattık, ama böyle devam ederse 1 ay daha uzatmak zorunda kalacağız.”

“HİBE DESTEĞİ ŞART”

Kapalı durumun 2-3 ay sürmesi durumunda bazılarının otellerini hiç açamayacağını, bu nedenle otelci esnafına hibe desteği verilmesi gerektiğini belirten Yaşılağaç, şunları kaydetti:

“Sorun çok büyük. Konaklama desteğinde yüzde 10 bir vergi desteği var, yüzde 10 vergi alınmayacak. Ancak bu çözüm değil, biz zaten otellerimizi kapatmışız, gelirimiz olmuyor. Hibe desteği olmasa sorun çok büyüyecek, kimse altından çıkamayacak. Turizm alanında ciddi bir hibe desteğine ihtiyaç var. Biz şu anda evlerimizde oturuyoruz, iki-üç ay daha böyle giderse bazıları otellerini hiç açamayacak. Dileğimiz bize destek çıkılmasıdır, umarım otelci esnafına, turizmci esnafa düşündüğümüz bu destek verilecek. Verilmezse çok büyük sıkıntılar yaşayacağız. Çalışanlarımıza İş-Kur üzerinden destek verilecek ancak o da onlara yetmeyecek.” Prestij Gazetesi

Editör: Wan Haber