Türkiye’nin her tarafı ayrı güzelliklerle dolu, her bölgenin kendine has tarihi ve lezzetleri mevcut. Güzide ülkemizin her bir tarafı gezilecek tarihi ve doğal güzelliklerle kaplı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da her bir şehrin kendine has mimari güzellikleri, ibadethaneleri, eserleri, turizm alanları ve enfes yemek lezzetleri mevcut. Ön yargının yıkıldığı bu günlerde Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da gezip görmeniz gereken yüzlerce yer olduğunu biliyor muydunuz? Eğer bilmiyorsanızsa; bu bölgelerimizde bulunan, mutlaka görmeniz gereken bazı güzellikleri bir araya getirdik. İşte Doğu ve Güneydoğu'nun incisi 10 harika mekân...

Doğu ve Güneydoğu’da görmeniz gereken 10 mekan!

Van Kalesi ve Van Gölü

Doğu Anadolu bölgesinin en güzel şehirlerinden biri olan Van, yerli ve yabancı turistlere gezip görülecek birçok güzellik vadediyor. Bunlardan ilki, hiç şüphesiz Van Kalesi. M.Ö 9. yüzyılın ortalarında Urartu Kralı tarafından yapılmış olan bu kale, il merkezine 5 km uzaklıkta yer alıyor. Van'ın bir diğer güzelliği olan Van Gölü ise dünyanın en büyük sodalı gölü olma özelliğini taşıyor ve Van'ın sınırlarında bulunuyor. Hem tatlı hem de tuzlu suya sahip olan bu harika göl, eşsiz manzarasıyla mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri oluyor.

Doğu ve Güneydoğu’da görmeniz gereken 10 mekan!

Balıklı Göl- Şanlıurfa

Urfa'nın en fazla ziyaret edilen yerlerinden biri olan Balıklı Göl, dini bakımdan da önemli bir yere sahip. Buna göre burası, Hz. İbrahim için ateşin serin ve selamet olduğu bir mekân. Rivayete göre; Hz. İbrahim Nemrut'a başkaldırıyor ve Nemrut da Hz. İbrahim için hazırladığı ateşi Urfa Kalesi’nden aşağı atıyor. Ancak Hz. İbrahim yanmıyor ve ateş suya, içindeki odunlar da balığa dönüşüyor. İşte bu hikâyedeki yer, Balıklı Göl. Dolayısıyla, buradaki balıkların kutsal olduğuna inanılıyor. İşte hem doğal güzelliği hem de inanç bakımından böyle bir yere sahip olması nedeniyle Balıklı Göl, mutlaka görmeniz gereken yerlerden.

Doğu ve Güneydoğu’da görmeniz gereken 10 mekan!

Nemrut Dağı Milli Parkı- Adıyaman

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde bulunan bu harika alan, il merkezine yaklaşık 100 km uzaklıkta yer alıyor. Nemrut Dağı, dünyanın 8. harikası olarak biliniyor. Uzun ve engebeli bir yürüyüşün ardından bölgeye vardığınızda, sizi birçok heykel ve kalıntı karşılıyor. Nemrut Dağı'nda güneşin doğuşunu ve batışını izlemek ise gerçekten bulunmayacak türden bir deneyim. Bu nedenle, Nemrut Dağı'nı Güneydoğu gezinize mutlaka ekleyin deriz.

Doğu ve Güneydoğu’da görmeniz gereken 10 mekan!

Malabadi Köprüsü- Diyarbakır

Diyarbakır- Batman yolu üzerinde bulunan Malabadi Köprüsü, il merkezine yaklaşık 7 km uzaklıkta yer alıyor. 1147 yılında, Artukoğulları tarafından inşa edildiği biliniyor ve köprünün üzerinde insan, hayvan ve güneş motifleri yer alıyor. Bu nedenle bu tarihi köprü, Güneydoğu geziniz sırasında kesinlikle görmeniz gereken yerlerden.

Doğu ve Güneydoğu’da görmeniz gereken 10 mekan!

Zeugma Antik Kenti ve Müzesi- Gaziantep

Antep il merkezinde bulunan bu özel müzede, Zeugma antik kentindeki kazılardan çıkarılan mozaikler sergileniyor. Ayrıca bu müzenin, dünyanın en büyük mozaik müzesi olduğu bilgisini de özellikle belirtmek gerek. Bu nedenle Güneydoğu gezinizin Antep durağında, siz de Zeugma Müzesi'ni ziyaret edebilir ve dünyaca ünlü Çingene Kızı mozaiğini kendi evinde görebilirsiniz.

Doğu ve Güneydoğu’da görmeniz gereken 10 mekan!

Dara Harabeleri- Mardin

Mardin- Nusaybin'de bulunan Dara Harabeleri, ilçe merkezine 30 km uzaklıkta yer alıyor. Mezopotamya'nın Efes'i olarak görülen Dara'nın tarihi, M.Ö. 530-570 yıllarına dayanıyor. Bölgede bir de Mezopotamya'nın ilk barajı bulunuyor. Siz de Güneydoğu Anadolu gezinizin bir bölümünü buraya ayırarak tarihi güzelliklerin tadını çıkarabilirsiniz.

Doğu ve Güneydoğu’da görmeniz gereken 10 mekan!

Veysel Karani Türbesi- Siirt

Siirt'in Baykan ilçesinde bulunan türbe, il merkezine 40 km uzaklıkta yer alıyor. 1967 yılında tamamen yıkılıp yenisinin yapıldığı bilinmektedir. Her yıl dua etmek, kurban kesmek gibi çeşitli dini amaçlarla ziyaret edilen Veysel Karani Türbesi'nde kabri bulunan kişi, Hz. Muhammed'in görmeden sahabe kabul ettiği kişidir. Siz de gezinizin bir bölümünde, bu özel inanç merkezini ziyaret edebilirsiniz.

Doğu ve Güneydoğu’da görmeniz gereken 10 mekan!

Taş Köprü- Kars

Kars Kalesi'nden bakıldığında en dikkat çeken mekân olan Taş Köprü, Kaleiçi Mahallesi ile Sukapı Mahallesi'ni birleştiriyor. 1579 yılında Osmanlı padişahı III. Murat döneminde yaptırılan köprünün tamamının kesme bazalt taşlarla inşa edildiği biliniyor. Bu nedenle, Doğu Anadolu turunuzun bir durağı olan Kars'ın atmosferini daha iyi bir şekilde hissetmek için Taş Köprü'yü mutlaka ziyaret edin deriz.

Doğu ve Güneydoğu’da görmeniz gereken 10 mekan!

Van Peri Bacaları

Van'ın Başkale ilçesinde bulunan bu bölge, Kapadokya'ya benzerliği nedeniyle Vanadokya olarak biliniyor. Van'a 120 km uzaklıkta bulunan Yavuzlar Köyü'nde yer alan peri bacaları, Doğu Anadolu’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden.

Surp Giragos Ermeni Kilisesi- Diyarbakır

Orta Doğu’nun en büyük Ermeni kilisesi olma özelliğini taşıyan bu özel kilise, Diyarbakır Merkez'de bulunuyor ve 15. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Mekânın dış mimarisi ve iç dekorasyonu, görenleri hayrete düşürecek kadar büyüleyici. Bu yüzden Diyarbakır'ı gezerken bu özel mekânı görmeden dönmeyin deriz.

Editör: Wan Haber