Doğunun incisi Van’a gidipte Van Kahvaltısı yapmadan dönmek olmaz. Van Kahvaltısı sadece kentte değil, Türkiye’de de bir marka haline geldi. Onlarca çeşit kahvaltısı, taze ekmeği, murtuğası, kavutu, ceviz reçeli, kavurmalu yumurtası, çöreği ve en önemlisi otlu peyniri ile zengin bir kahvaltı mutfağı olan Van, tarihi ve turistlik mekanları ile de gözde bir kent haline geldi. Büyük medeniyetlere, devleşen uygarlıklara, eşsiz bir yaşama ev sahipliği yapmış kent, yılda bir milyondan fazla yerli ve yabancı turist ağırlıyor.

Lezzeti tazeliğinden geliyor!

Şöhreti dünyaya yayılan Van kahvaltısı elbette ki şehrin yer aldığı konum ve iklimle bağlantılıdır. Van halkının yoğun olarak hayvancılıkla uğraşıyor olması da kahvaltı kültürünün gelişiminde oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Van’ın tertemiz havasını soluyarak ve yemyeşil çayırlarında gezerek otlanan hayvanların sütlerinden hazırlanan peynirler kahvaltının temelini oluşturan önemli noktalardandır. Kahvaltının vazgeçilmezi olan kaymak, tereyağı, bal, yumurta ve peynir çeşitleri Van halkı tarafından taze olarak üretilir. Fabrikasyon hiçbir ürünün uğramadığı Van kahvaltı sofraları için “Lezzeti tazeliğinden geliyor” desek hiç de yanlış bir yaklaşım olmaz! Elbette ki şehrin pınarlarından akan pırıl pırıl sularla semaverde demlenen çayların kattığı lezzeti de unutmamak lazım.

Bak Hele Bak Van Kahvaltısına Bak

Kahvaltı sofralarının hikayesi…

Midenizi olduğu kadar çeşitliliği sayesinde gözünüzü de doyuran bu özel kahvaltı kültürünün lezzetinden ve tazeliğinden sonra biraz da hikayesine dokunalım… Van’ın ilk kahvaltı salonu 1940’lı yıllarda şehrin en işlek caddelerinden birinde “Süt Evi” adıyla açılmıştır. Süt Evi’nin kahvaltı menüsünde başta sadece süt, çay, bal, tahin, pekmez ve Van’ın ünlü otlu peyniri bulunuyordu. 1970’lerin sonlarında, kahvaltı evinin sahibinin askere gitmesiyle birlikte tanıştığı beyaz peynir, zeytin, reçel, kaşar peyniri, sucuk ve kavurma gibi farklı tatlar da kahvaltı kültürüne eklendi. Gittikçe çeşitlenen menü sayesinde bu geleneksel kahvaltı kültürü oldukça ünlü hale geldi ve şehre gelen turistlerin uğrak noktası halini aldı. “Süt Evi” adının “Van Kahvaltı Sofrası” adını alması da sofranın gittikçe çeşitlenmeye başladığı bu dönemlere denk gelmektedir.

Yerel lezzetler kahvaltı sofralarına taşındı!

Kahvaltı salonları zaman içinde gelişmeye ve ününü dünyaya yayacak yepyeni lezzetlere ev sahipliği yapmaya devam etti. Van’ın yöresel lezzetlerinden Murtuğa, Kavut, Gencirük, Cacık ve taş fırınlarda pişirilen çörek de kahvaltı sofralarındaki yerlerini aldı.

 


Van’a gitmişken Yusuf Konak’ı görmeden dönmeyin

Van’ın kültür mimarı, Van Kahvaltısının tanıtımında büyük bir rol model olan Yusuf Konak, namı diğer Bak Hele Bak Yusuf Konak’ı görmeden dönmek olmaz. Van’ı dünyaya tanıtan bu isim İskele Caddesi üzerinde bulunan Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın altında yüzlerce metrekare kapalı ve açık alanı bulunan bir yerde hizmet veriyor. Konuklarına Van ile ilgili çeşitli hikayeler anlatan Yusuf KonaK, bir yandan güldürürken bir yandan da çeşitli hediyeler dağıtıyor.

Editör: Wan Haber