İlkbahar ve yaz aylarında ziyaretçi sayısında artış yaşanan Van’ın Gevaş ilçesi sınırlarındaki ada ve üzerinde bulunan Vaspurakan Kralı 1. Gagik tarafından 915-921 yıllarında yaptırılan Akdamar Kilisesi, pek çok ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.

Akdamar Kilisesi, Orta Çağ Ermeni mimarisinin en önemli eserleri arasında gösteriliyor.

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığının özel izniyle yılda bir kez ibadete açılan Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'nda bulunan kilisede, ayinler eylül ayında gerçekleştiriliyor.

Gayane Gevorgyan adlı Ermeni vatandaş, fırsat buldukça adayı ziyaret ettiğini ve kilisede ibadet ettiğini belirterek, bu nedenle Van’da ev aldığını söyledi.

K24’e konuşan Gevorgyan, “Akdamar Adası bizim için kutsal bir yer. Ayrıca o kadar güzel bir yer ki herkes burayı ziyaret ediyor. Fırsat buldukça adaya gelerek, Akdamar Kilisesi’nde insanlık için dua ediyorum” dedi.

Gevorgyan, adaya sadece Hristiyanların değil, farklı dinlere ve aidiyetlere mensup insanların da geldiğini vurguladı.

K24’e konuşan Mehmet Koç adlı vatandaş, müzeye giriş fiyatlarının yükseldiğine dikkat çekerek, “Geçen yıl giriş ücreti 10-12 TL idi, şu anda 35 TL. Eğer fiyatlar daha uygun olsa ziyaretçi sayısı daha çok artar. Çok güzel ve tarihi bir ada. Doğası da hoş” ifadelerini kullandı.

Adayı ziyaret eden Didem Helvacıoğlu da K24’e yaptığı değerlendirmede, “Sabah erken saatlerde buraya geldim ve Van’da ilk ziyaret ettiğim yer burası oldu. Şu ana kadar her şey çok güzeldi. Özellikle ada çok güzel. İyi ki buraya geldim” dedi.

K24’e konuşan Şakir Muhammed Ali ise şunları söyledi:

“Hastayım ve tedavi olmak için Van merkeze geldik, ancak doktorun başka bir işi çıktığı için buraya, adayı ziyaret etmeye karar verdik. Burayı Enfal nedeniyle duymuştum. O zaman Yüksekova üzerinden Muş’a gitmiştik, o zaman görmüştüm.”

Muhammed Ali, “Birçok gez Van’ı gezdim, Van gerçekten çok güzel bir şehir” dedi. K24

Editör: Wan Haber