Çoğunlukta telefon kullananlar yüz tanıma sistemiyle telefon kilitlerini açarak işlemlerini halledebiliyor. Ama bu defa daha resmi ortamlarda da güvenlik amaçlı yüz tanıma sistemi kullanılacak. Yani yüz tanıma sistemi hayatın her aşamasında kullanılacağa benziyor.

Bu teknolojik sistem 10 yıl içerisinde büyük bir yayılma gösterdi. Bu sistem insan yüzlerinin fotoğrafını analiz ederek çalışıyor. 194 ülkede SurfShark’ın yapmış olduğu araştırma sonucu 98 ülkede yüz tanıma teknolojisi kullanılıyor. Diğer ülkelerden de 12’si onay verdi ancak henüz kullanıma geçmedi. Üç ülkenin de yüz tanıma sistemini yasakladığı biliniyor.

Yüz Tanıma Teknolojisiyle Suçlular Bulunuyor Mu?

Bazı ülkeler yüz tanıma sistemiyle suçlulara ulaştıklarını ifade ediyor. Ancak sistemle herkes izlenilebildiği için bir gizlilik endişesi sorununu doğuruyor. Kamusal alandaki çalışmalarda bu sitemin kullanılmasını Belçika uygun bulmayarak yasakladı.

Avrupa’da Halkın Yüz Tanımlama Sistemine Tepkisi

Avrupa halkının yüzde 80’i yüz verilerini yetkilere vermek istemiyor. Fransa ve İsveç ise okullarda yüz tanıma sistemini yasaklamış durumda. Ancak Avrupa’da 32 ülke yüz tanımlama sistemini onaylamış durumda. Yine de halk tepkilerine devam ediyor.

Halk tepkilerine ve olumsuz söylentilere rağmen Avrupa da 26 ülke bu sistemi aktif olarak kullanıyor.

Yüz Tanıma Sistemleri Neden Yayılıyor?

Ülkelerin Yüz Tanıma Sistemini Kullanma Amaçları

Türkiye’de de yüz tanımlama sistemlerinin farklı alanlarda kullanımı için uğraşılıyor. Türkiye bu sistemi askeri alanda kullanmak istiyor. Bu sayede sınır güvenliğini en üst safhaya çıkarıp yapay zeka ile yüz tanımlamış olacak.

Rusya ise bu sistemi korona virüslü hastaların kaçışını engellemek için kullanacak. Bu sayede korona virüslü hastalar kontrol altına alınacak ve ihlalleri engellenecek. Rusya’nın Başkenti Moskova’da 100 binden fazla yüz tanıma sisteminin kullanıldığı biliniyor. Yani bu diğer bölgelerinde de yaygın olabileceği manasına geliyor.

Afrika ülkelerinde ise durum pek iç açıcı değil. Afrika ülkelerinin hepsine bakıldığında sadece yüzde 20 civarında bu teknolojiyi kullananlar var.

Editör: Wan Haber