Kullanıcıların sıklıkla sohbet ettiği, aramalar yaptığı Whatsapp uygulaması, çeşitli güncellemelerle sürekli kendisini yeniliyor. Kullanıcılarına pek çok kolaylık sağlamasının yanında görüntülü konuşma imkanı da sağlıyor. Ancak araştırmalara göre Whatsapp kullanıcılarının telefon numaraları Google Arama sonuçlarında görünüyor ve bu da güvenlik açığı oluşturuyor.

Konuyla ilgili ayrıntılı açıklamalarda bulunan hata avcısı Athul Jayaram, Whatsapp üzerindeki ‘sohbet etmek için tıklayın’ özelliğinde bir hata bulunuyor. Bu hata sebebiylede kişilerin telefon numaraları Google Arama’ya ekleniyor. Bu hatayla insanların gizli hayatının riske edildiğini söyleyen Jayaram, kötü amaçlı kişilerin bu numaralara ulaşarak kişilerin diğer özel bilgilerine erişebileceğini söylüyor.

Sohbet Etmek İçin Tıklayın Özelliği

Whatsapp’ın bir özelliği olan ‘sohbet etmek için tıklayın’ özelliğinden bahsetmek gerekirse, bu özellikle telefon numarası kaydetmeden başka kullanıcılarla mesajlaşıp sohbet kurabiliyorsunuz. Özellikle web sitelerindeki ziyaretçiler mesajlaşmak için bu özelliği kullanıyor. Jayaram’ın açıklamaları sonucunda bu numaraların Google Arama sonuçlarında görüntülendiği ortaya çıktı. Üstelik bu telefon numaraları URL’de düz metin olarak görünüyor ve Google bugüne kadar 300.000 dizin oluşturmuş durumda.

Whatsapp Telefon Numaralarınız Google Aralamarı’nda Kullanılıyor Mu?

Google’den ‘Bu Bir Hata Değil’ Açıklaması

Bu gizlilik açığıyla ortaya çıkan telefon numaraları kişilerin sosyal medya hesaplarının bulunmasını da kolaylaştırıyor ve kötü niyetli kişiler için bir ortam oluşturuyor.  Daha fazla kişilere ulaşacak olan telefon numaralarından dolandırıcılar da faydalanabilir. Bu durum tüm Whatsapp kullanıcıları için bir risk oluşturuyor. Ancak Google’ın verdiği cevaba göre bu bir hata değil ve kullanıcılar bu durumu kendileri belirleyebiliyor. Yani telefon numarası görünürlüğünü Whatsapp kullanıcılarının devre dışı bırakabileceği Google tarafından söyleniyor. Ancak birçok kişi bu gerçeği ve nasıl yapıldığını bilmiyor. Üstelik bu zamana kadar milyonlarca kişinin telefon numaraları ele geçirilmiş olabilir. Bu durum Jaham tarafından bir hata olarak nitelendiriliyor.

Editör: Wan Haber