WhatsApp denetlenecek mi? Hükümetin iş dünyasının görüşlerine sunduğu coronavirüs salgınına karşı tedbirler içeren yeni torba yasa, kamuoyunda tartışma yaşanmasına sebep oldu. Özellikle de halk arasında sıklıkla yorumlanan “WhatsApp yazışmalarının denetlendiği”  söylentilerine yanıt veren internet hukuku Uzmanı Profesör Dr. Yaman Akdeniz “WhatsApp’ın içeriklerinin denetleme gibi bir durum yok.” Dedi.

3 ay boyunca işverenlerin işçileri işten çıkarma yasağını içeren taslak metinde en çok tartışılan konuların başında sosyal ağ sağlayıcıları yani YouTube, Twitter, Facebook gibi ağ sağlayıcılarına Türkiye’de temsilci bulundurma ya da kişisel verileri Türkiye’de depolama gibi durumların da aralarında bulunduğu çeşitli yükümlülükler içeren maddeler oluşturmaktadır.

SÖYLENTİ SOSYAL MEDYA'DA TEDİRGİNLİĞE SEBEP OLDU

Taslak metinde ağ sağlayıcılarına yönelik çeşitli uygulamalar kısmen kullanıcılar arasında “WhatsApp yazışmaları devlet tarafından denetlenecek” yorumlarına yol açmakta iken gruplar ile ilgili paylaşılan ses kayıtlarında da bunu engelleyebilmek amacıyla çeşitli grupların silinen ses yada görsel verilerin yeniden açılması ile ilgili yorumlar yapılması üzerine sosyal medya kullanıcıları tedirgin olmaya başladılar.

WHATSAPP İÇERİĞİNİ DENETLEMEK GİBİ BİR DURUM YOK

WhatsApp yazışmalarının denetlenecek iddiası ile ilgili problemlere yanıt veren internet hukuku Uzmanı Profesör Dr Yaman Akdeniz “WhatsApp’ın içeriğin denetlemesi gibi bir durum yoktur. İçerik değil, burada problem: kimin kim olduğunu bulmak.” Dedi.

Bu taslak metin ile ya da çeşitli uygulamalar ile WhatsApp yazışmaları izlenebilir mi sorularına yanıt veren Akdeniz “Hayır, bu düzenlemelerin hiçbiri içerikle ilgili değil kişilikle ilgili, zaten şikayet geliyor vatandaş farkında değil, şimdi YouTube'yi anonim kullanma şansınız var fakat WhatsApp’ı anonim kullanma şansınız yok zaten telefon numarası ile kullanıyorsunuz. Numaranın size ait olduğu belli. Bizim gördüğümüz çok dava var. WhatsApp’tan ekran görüntüsü almış komşusunu şikayet eden var, 10 kişilik grupta arkadaşını şikayet eden vatandaş var, Dolayısıyla zaten orada numaranın sahibini bulmak çok kolay. Bu sebeple WhatsApp’ın içeriklerinin eklenebilmesi gibi bir ihtimal bile söz konusu olamaz. İçerik değil buradan sorun kimin kim olduğunu bulmaktır. WhatsApp’ı izlemek mümkün değil. Bu yasa taslağı gerçekleşirse Türkiye talep edebilir belki ama WhatsApp bu şekilde içerik tutmuyor.” ifadelerini kullandı.

Editör: Wan Haber