Çözüm sürecinde yaşanan aksama internet erişimini de olumsuz etkiledi.Son zamanlarda artan olaylar ile birlikte Van’da özellikle akşam saatlerinde yaşanan internet sıkıntısı vatandaşların tepkisine neden oluyor. Kesintinin hukuksuz olduğunu söyleyen Van Baro Başkanı Murat Timur, sözleşmesi olan kurum ya da şirketlerin Tüketici Hakem Heyet’lerine başvurabileceklerini söyledi.


“İnterneti Kesmek Haberleşme Hürriyeti Açısından Son Derece Sıkıntılıdır”
İletişimi engellemeye çalışmak haberleşme hürriyeti açısından son derece sıkıntılı olduğunu söyleyen Van Baro Başkanı Murat Timur, “Ben de internette birkaç gündür aynı sıkıntıyı yaşıyorum ve bugün de Ankara’ya geldim fakat öyle bir sıkıtı ile karşılaşmadım. Günümüzdeki teknolojilere baktığımızda iletişim şekli internettir. İstediğimiz zaman interneti engellemeye çalışmak haberleşme hürriyeti açısından son derece sıkıntılıdır” dedi.


“Kabul Edilebilir Bir Durum Değil”
Herhangi bir sözleşme olduğu zaman operatörlerin gereklerini yerine getirmekle yükümlü olduğunu ifade eden Timur, “Operatörler  bir kurumla abonelik sözleşmesi imzaladığında onun gereklerini yerine  getirmek ve sağlamakla yükümlüdür. Keyfi davranış olarak  muhalif kesimlerin internet üzerinden kendi aralarındaki iletişim iktidar açısından çok ciddi rahatsızlık veriyor.Bu şekilde interneti erişimini engellenmeye çalışılıyorlar . Kabul edilebilir bir durum değil. Tüketiciyle imzalanan sözleşmeye de uygun değildir.” ifadelerini kullandı.


“Hukuka Aykırı Bir Durum Söz Konusu”
Kurumların ve ya şirketlerin Tüketici Hakem Heyetlerine başvurabileceklerini söyleyen Timur, “Şirket ve  vatandaş  açısından sözleşmeye  uygun olmayan bir yaptırımdır ve sözleşmeye aykırı bir tutum söz konusu. En önemlisi de şu,bunun keyfi,kasıtlı bir şekilde engellediğini rahatlıkla görebiliyoruz. Düşünce,Haberleşme ve ifade özgürlüğü açışından çok ciddi bir sıkıntı söz konusu. Maalesef. Sözleşme imzalayan kurum ya da şirketin karşı tarafın bu tutumuna  karşı sözleşme feshi ya da  Tüketici Hakem Heyetlerine müracaat edebilirler. Muhalif düşünceye sahip olan  kişilerin sosyal paylaşım siteleri olan Facebook, twİtter üzerindeki o anlık haberleşmelerini kesmesi   tamamen hukuka aykırı bir yaklaşımdır.”şeklinde konuştu.

“Bölgeden Kaynaklı Bir Durum Söz Konusu”
Bu tür şikayetlerin kendilerine son zamanlarda sık sık geldiğini belirten AVEA Müşteri Temsilcisi, Bu tür şikayetler bize iletildi daha önce. Zaman zaman bağlantılarla ilgili hatalar oluyor. Şebeke ile ilgili bir sorun  ayarlar ile ilgili olmadığı için doğal olarak müdahale edemiyoruz. Bize bu tür şikayetler bize geliyor ve  incelemelerimiz  devam ediyor. Bölgeden kaynaklı bir durum söz konusu olduğu için biraz daha beklemek gerekiyor. İnternet konusunda genel bir sorun yaşanıyor zaten. Bize herhangi bir bilgi verilmediği için ne zaman düzeleceği hakkında tam zaman veremiyoruz. “ şeklinde konuştu.

“Karar Başbakanlık Tarafından Verildi”
Telekom ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu yetkilileri, ise kararın Başbakanlık tarafından verildiğini belirterek , “3G mobil internet iletişimi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından kısıtlanmıştır. Güvenlik amaçlı uygulanan kararın Telekom Kurumu ile alakası bulunmamaktır" ifadelerini kullandı.

“Kesintiler Bilinçli Yapılıyor”
Vatandaşlar da yaşanan kesintilere tepki göstererek , “Son zamanlarda internete erişim konusunda ciddi derecede sıkıntı yaşıyoruz.  İnternet üzerinde yapmamız gereken acil işler oluyor,yaşanan kesintiden dolayı bunları gerçekleştiremiyoruz ve  büyük sıkıntı yaşıyoruz.En doğal hakkımız olan iletişim ve haberleşme hakkı elimizden alınıyor. Bu kesintilerin bilinçli yapıldığını düşünüyorum.” Şeklinde konuştular. (Merkür Haber)

 

Editör: Wan Haber