Fransa’nın vergilendirme hususunda başını çektiği dijital hizmet vergisi tartışmaları Yeni ticaret gerilimlerine sebep olabilir. Başkan Donald Trump önderliğindeki ABD hükümeti pandemiye rağmen uluslararası ticaret arenası’nda yeni engeller getireceğine işaret eden adımlar atmaya devam ediyor. Yeni cephe dijital hizmet vergisi ile ilgilingün aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkelerin uyguladığı Dijital Hizmet Vergisi Platformu hakkında çeşitli incelemeler başlattı. 

Covid-19 hizmet ve sanayi firmalarının gelirlerini sert bir şekilde vururken Facebook ve Amazon gibi dev şirketler krizin kazananları olmaya devam etmektedir. Avrupa Birliği ve Fransa’nın başını çektiği Dijital Vergiler 160 milyar dolar gibi bir geliri olan Google isimli dev firmaların çoğunun ABD merkezli olması sebebiyle Abd'den direnç ile karşılandı ve bu sebeple uluslararası platformlarda dijital vergi konusunda şimdilik bir gelişme yaşanmadı. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Birleşik Krallık, İtalya ve Hindistan gibi ülkeler kendi milli kanunlarını çıkarmaya başladı. ABD’nin inceleme başlattığı Bu durumun dijital hizmet vergisi kaynaklı yeni ticaret gerilimlerinin sebep olabileceği öngörülmektedir.

TİCARET SAVAŞINDA “DİJİTAL CEPHE”

ABD Şirketlerini Savunacak
ABD Ticaret temsilcisi Robert Lighthizer, 2 Haziran tarihinde yayınlamış olduğu basın toplantısında Dijital Hizmet Vergisi uygulayan ya da bu uygulamayı planlayan ülkeleri ABD’li Google, Amazon, Facebook, Apple ve diğer firmalar ile ilgili bir ayrımcılık yapıp yapmadıkları konusunda bir inceleme başlatacaklarını duyurdu. Temsilci, yapmış olduğu açıklamada Başkan Donald Trump'ın Ticaret yapılan bütün ülkelerin ABD’nin şirketlerini adil olmayan bir şekilde hedef alan vergileri uyguladığını düşünmektedir. Bu nedenle ticaret senatosu olarak diğer ülkeler ile ikili ilişkilerin gözden geçirilmesi hususunda çeşitli tedbirlerin uygulanacağını söyledi.

Ülkeler 15 Temmuz'a Kadar Cevap Verecek
ABD resmi gazetesinde yayınlanmış olan bir rapora göre Avustralya, Çekya, Brezilya, Avrupa Birliği, Endonezya, Hindistan, İspanya, İtalya, Türkiye ve İngiltere'yi kapsayan inceleme çerçevesinde bu ülkelerin yetkili makamları ile konsültasyon talep edildiği inceleme başlatan ülkelerin değerlendirmelerini 15 Temmuz tarihine kadar ABD’li yetkililere bildirmesi gerekir.

 

Editör: Wan Haber