Samsung'un uzun süredir üzerinde çalıştığı bir mobil işletim sistemi var; Tizen. Şu an Android pazarında en güçlü üreticilerden ola Samsung, kendi işletim sistemini de hazırlayarak hem yeni bir pasta oluşturmak hem de Android'e olan bağımlılığını azaltmak istiyor. Daha evvel yaptığımız birçok haberde, Tizen işletim sistemli telefonların geleceğinden, ama sürekli olarak ertelendiklerinden söz etmiştik. Şimdi ise bir tarih haberimiz var.

Yeni bilgilere göre Samsung, 2014 bitmeden önce, 10 Aralık itibarıyla ilk Tizen telefonu Samsung Z1'i resmen tanıtacak. Öncelikle Hindistan'da satışa sunulması planlanan cihazın fiyatının da 100 doların altında olması bekleniyor.

Telefonun bazı teknik özelliklerinden bahsedecek olursak:

4 inç, 480x800 çözünürlük

3.2MP ana kamera, VGA ön kamera

Çift çekirdekli 1.2GHz Spreadtrum işlemci

512MB RAM

Çift sim kart desteği

3G ve Wi-Fi bağlantıları

Giriş seviyesi olarak hazırlanan telefonun yeni Tizen işletim sistemi sayesinde akıcı bir performans sunması bekleniyor.

Bakalım Samsung'un yeni işletim sistemi akıllı telefon pazarında nasıl bir etki yapacak.

Mahmut Saral (teknokulis.com)

g6.jpg

 

TİZEN İŞLETİM SİSTEMİNİN ÖZELLİKLERİ

 

 

Tizen; akıllı telefonlar, tabletler, araç içi bilgi sistemleri ve akıllı TV'ler için geliştirilen, açık kaynak kodlu, Linux tabanlı bir işletim sistemidir. 

Tizen projesi Linux Vakfı ile Vakıf bünyesinde yer alan, içlerinde Samsung ve Intel gibi şirketlerin yer aldığı "Teknik Yönlendirme Grubu" tarafından yönetilmektedir Tizen Projesi ve marka hakları Linux Vakfı'na aittir. 

Tizen, HTML5'e dayalı uygulama geliştiriciler için güçlü ve esnek bir ortam sağlamaktadır.

Editör: Wan Haber