Ofset Baskı Nedir? Ofset adı, İngilizcedeki Ofset kelime kalıplarından Türkçeye uyarlanmıştır ve belirli gramaja kadar kağıt suyu ya da kağıt vb. materyal üzerine baskı yapılmasını sağlamaktadır. Günümüzde gazete, dergi, kitap ve kartvizit ile broşür gibi ürünlerin basımında en çok tercih edilen baskı sistemidir. Özellikle de aynı anda birden fazla ürün basılabildiği için günlük gazetelerin baskılarında tercih edilen yöntem ofset baskıdır. Zamanın gelişim göstermesi ile beraber en yeni baskı uygulamalarından biri olan ofset baskıda basılmak istenilen görsel yağ bazlı bir mürekkep ile yüzey düz hale getirilmiş bir zemin üzerine çizilmektedir. Bu uygulamanın hemen sonrasında uygulanan özel bir çözelti görsel öğenin yer almadığı yerler tarafından emilmektedir.

Çalışma Prensibi Nasıldır?

Sağlamış olduğu düşük maliyet, yüksek baskı, hızlı kalitesi gibi çeşitli avantajları sebebiyle her ne kadar geç geliştirilen bir baskı sistemi olsa da ofset baskı uygulamaları günümüzde bütün dünyada en sık tercih edilen baskı sistemi olmaktadır.

Ofset Baskı Türleri

  • Tabaka Ofset Baskı: isminden de Anlaşılacağı üzere baskı materyali olarak tabaka kağıtlarının kullanılmış olduğu ofset baskı türü 35 x 25 cm’den 100 x 70 cm ye kadar olan boyutlarda baskı yapabilen türevleri de mevcuttur. Kitap, gazete, dergi gibi basımlar için uygun bir yöntemdir. 2, 4, 5, 8, 10, 13  renkli baskı makineleri türevleri de faaliyet gösterebilmektedir.
  • Web Ofset Baskı: Bobin kağıtlarının kullanılmış olduğu ofset baskı türüdür. Tabaka ofsete oranla yüksek hızda ve az maliyet ile oluşturulan bir baskı çeşididir. Günümüz dergi ve gazete basımı işlerinde kullanılmaktadır.
Editör: Wan Haber